Tomografele merg haotic
Sănătate · Stiri / 27.07.2006



Dotarea cu aparatura medicala a spitalelor, precum computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica computerizata (RMN), s-a facut haotic. Sunt zone in tara in care acestea lipsesc cu desavarsire, in timp ce in altele sunt in exces.

In multe situatii, desi aparatele exista, ele sunt defecte, iar pacientii merg si sute de kilometri pentru a face astfel de investigatii. Luand in considerare si aparatura din centrele medicale private, suntem departe de cat am avea nevoie: in toata tara avem in jur de 20 de RMN-uri si 110 CT-uri. Necesarul este mai mult decat dublu.

Departe de normele UE

In mod normal, numarul de echipamente medicale la 1 milion de locuitori, intr-o tara care a aderat la UE, este de 10,6 computere tomograf (CT) si 2 rezonante (RMN). Raportat la populatia Romaniei ar fi nevoie de 250 CT-uri si 50 RMN-uri.

"Centrele de imagistica medicala se dezvolta haotic. Avem zone in tara, cum este Bucurestiul, in care exista un numar mare de astfel de aparate, in timp ce in altele nu sunt deloc. Ar trebui sa existe norme care sa interzica deschiderea de noi centre acolo unde exista deja si sa incurajeze aparitia lor acolo unde ele lipsesc", este de parere conf. dr. Gheorghe Iana, profesor de imagistica medicala si director al Spitalului Universitar Bucuresti.

Medicul este de parere ca e obligatoriu ca spitalele de urgenta sa aiba propriile aparate si sa nu apeleze la centre medicale private pentru astfel de analize.

Centrele private au contracte cu asigurarile

Din credite externe, s-au achizitionat, in anul 2003, 55 de CT-uri si 10 RMN-uri, care au ajuns mai ales in spitalele de urgenta din tara. Alte zeci de aparate exista in centrele medicale private. Multe dintre aceste centre au contracte cu casele de asigurari si primesc bani pentru investigatiile facute.

"Avem contracte cu mai multe astfel de centre private (Sanador, Euromedic, ProLife etc.), unele spitale contractand serviciile oferite de aceste centre", explica purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti.

Pe de alta parte, spitalele dotate cu aparatura isi deconteaza tot prin asigurari aceste servicii. "Conform noilor norme, aceste investigatii nu se mai deconteaza separat. Spitalul isi recupereaza banii pe CT-uri si RMN-uri din plata pe DRG (n.r. - pe fiecare caz rezolvat).

Intretinerea aparatelor e foarte scumpa: de pilda, schimbarea unui tub la CT costa de in jur de 300.000 de euro", afirma dr. Bogdan Oprita, purtator de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.

In Capitala, functionau ieri aparatele din Spitalul de Urgenta Floreasca, Universitar si Colentina, nu insa si la Pantelimon, cu toate ca este spital de urgenta. "Am avut un CT, dar s-a stricat de doi ani. Nu sunt bani pentru reparatii. Avem contract cu Spitalul Floreasca si ducem acolo bolnavii", ne-a declarat Stefan Bogdan, managerul de la Pantelimon.

RMN pentru tesuturi moi, CT pentru oase

Rezonanta magnetica este metoda cea mai buna de investigare a bolilor neurologice, dar si a celor care tin de neurochirurgie. Se indica in tot ce presupune tesuturi moi si nervoase: boli osteo-articulare (menisc, ligamente, tendoane). Este metoda cea mai precisa de detectare a unei leziuni pe creier sau maduva. CT-ul, in schimb, poate identifica modificarile aparute la nivelul oaselor.

"RMN-ul presupune expunerea pacientului la un camp electromagnetic puternic, in timp ce tomograful lucreaza cu raze X, care iradiaza", mai explica Gheorghe Iana. Pentru acuratetea investigatiilor, in anumite cazuri, pacientii sunt investigati prin ambele metode.

Gratuitate doar pentru internati

Bolnavii internati in spitale nu ar trebui sa plateasca, teoretic, nimic pentru investigatii. Cei tratati in ambulatoriu, in schimb, achita o anumita cota din costul total daca respectivul centru are contract cu asigurarile. Pentru a beneficia de aceste investigatii este obligatoriu ca pacientii sa aiba trimiteri de la medici specialisti.

O rezonanta magnetica costa in jur de 100 de euro, iar un CT, 50 de euro. In anumite cazuri este necesara si substanta de contrast, care se plateste separat. In functie de cantitatea de substanta necesara, costurile variaza intre 50 si 100 de euro.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro