Cristalinul converseaza permanent cu creierul
Sănătate · Stiri / 14.08.2006



Cand ne nastem cu o vedere buna, suntem obisnuiti sa ne gandim ca nu vom avea probleme cu ochii. Aceasta iluzie dureaza pana in momentul in care, intr-o zi, constatam ca nu mai vedem la fel de bine ca in trecut. Acest moment apare la varste mai inaintate sau chiar la copii. Aceste adevaruri, adesea ignorate, ne pot speria, cu atat mai mult cu cat scaderea acuitatii vizuale reprezinta un handicap serios in activitatea noastra zilnica.

Desi dupa prima tinerete majoritatea oamenilor au nevoie de o corectie a vederii, cele mai recente statistici comunicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca foarte multe persoane in varsta nu solicita un ajutor de specialitate, considerand tulburarile de vedere o consecinta a procesului de imbatranire, ca este normal sa nu mai vada bine si ca acesta boala nu poate fi vindecata sau nu este suficient de importanta pentru a consulta un medic.


Control oftalmologic la fiecare doi ani

OMS recomanda ca fiecare adult sa efectueze un control oftalmologic la fiecare doi ani, in scopul detectarii la timp a problemelor oculare. Aceste controale sunt benefice in special la persoanele cu diabet sau la cele ale caror rude apropiate au suferit de glaucom, afectiune caracterizata prin cresterea tensiunii intraoculare. Glaucomul este una dintre cauzele principale ale orbirii.
Din fericire, si in Romania majoritatea afectiunilor oculare pot fi prevenite si tratate dupa cele mai noi metode. La clinica Oculus condusa de doctorul Cristian Moraru exista singurul computer tomograf Heidelberg din tara cu care se poate investiga ochiul strat cu strat. Scaneaza corneea, retina si nervul optic, realizand astfel o analiza computerizata a bolilor oculare. Analiza nervului optic este foarte importanta in urmarirea glaucomului. Evolutia acestei afectiuni poate fi pusa in evidenta mult mai bine decat prin mijloacele folosite pana acum. Astfel tratamentul este mult mai corect.

In bolile de retina, tomograful poate pune in evidenta edemul de retina in diabet. Tomograful Heidelberg patrunde in straturile profunde ale retinei, putand astfel sa explice simptome care altfel, prin metodele clasice, nu pot fi depistate, iar eficacitatea tratamentului este mult mai mare.

Calitati identice cu cele naturale

O alta noutate adusa in clinica Oculus este tratarea cataractei dupa cele mai revolutionare metode. Pentru prima data a fost adus in Romania cristalinul artificial Restore, care are aceleasi calitati ca si cristalinul natural. Cristalinele folosite pana acum nu aveau capacitatea de a adapta ochiul pentru vederea la distanta si aproape, motiv pentru care dupa o operatie clasica de cataracta era necesara purtarea ochelarilor.

Cristalinul Restore este special conceput, astfel ca nu mai este necesar sa purtam ochelari dupa operatie. Se creeaza o corespondenta intre structura cristalinului si creier, realizandu-se astfel o vedere clara la orice distanta.
Mai mult decat atat, ca si cristalinul natural, contine filtre care impiedica radiatiile ultraviolete si lumina albastra sa atace retina. Aceasa noua inventie poate fi folosita chiar si de cei care vor sa scape de ochelari. Cristalinele sunt lentile slefuite care au aberatii ce se traduc prin modificarea imagini. In aceasta clinica a fost adus cristalinul asferic care elimina aceste imperfectiuni de slefuire, imaginea fiind mult mai clara iar contrastul mult mai bun, mai ales seara.

Noutatile de care acum pot beneficia si romanii nu se opresc aici. De cateva luni, cataracta se opereaza cu un aparat care inlocuieste principiul clasic de facoemulsificare cu ultrasunete clasice cu cele torsionale. Astfel, timpul operator se scurteaza cu 40 la suta, iar vindecarea este mult mai rapida. Alte amanunte le puteti afla la telefoanele 317.80.70 si 230.14.91.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro