Antioxidantii, la limita dintre bine si rau
Sănătate · Stiri / 14.08.2006



Mitul antioxidantilor a inceput sa se darame. Cercetatorii nu contesta ca aceste substante sunt benefice pentru organism, dar spun ca efectele lor nu ar mai trebui supraevaluate.

Daca pana acum era cunoscut faptul ca antioxidantii scad riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, mintale sau chiar pe cel al cancerului, acum, oamenii de stiinta sustin ca aceste rezultate sunt valabile partial. "Antioxidantii anihileaza radicalii liberi, dar numai in eprubeta. In interiorul organismului sunt aproape lipsiti de putere", sustin cercetatorii citati de publicatia "NewScientist".

Radicalii liberi, greu de combatut

Afectiunile cum sunt cancerul sau bolile de inima au fost asociate multa vreme de specialisti cu efectele devastatoare ale radicalilor liberi (n.r. - substante periculoase care ataca permanent membranele celulelor, uneori chiar distrugandu-le), dar, cu timpul, s-a descoperit ca acestia nu pot fi neutralizati in totalitate de antioxidanti.

Chiar daca acestia din urma au efect protector este greu sa faca fata radicalilor liberi care se inmultesc excesiv. Astfel, daca initial oamenii de stiinta au inceput sa includa antioxidantii in suplimentele alimentare in speranta ca acestea vor proteja de boli, mai tarziu, prin anii ‘90, cand au devenit neincrezatori in puterea lor miraculoasa, au inceput sa faca o serie de teste.

In 1992, cercetatorii de la US National Cancer Institute au studiat carotenul, unul dintre cei mai cunoscuti dintre antioxidanti. Au ales 18.000 de oameni cu risc mare de a face cancer la plamani si jumatate dintre acestia au primit suplimente cu betacaroten.

Studiul trebuia sa dureze sase ani, dar a fost oprit inainte de vreme fiindca au inceput sa se vada si efectele daunatoare ale carotenului: persoanele care primisera suplimente cu acest antioxidant prezentau o crestere a riscului de aparitie a cancerului cu 28a mai mare decat ceilalti.

"A fost un soc. Nu numai ca nu faceau nimic bine, puteau chiar vatama", a afirmat Barry Halliwell, biochimist la Universitatea Nationala din Singapore. Cercetatorii nu au fost insa siguri ca aceasta crestere a fost inregistrata doar din cauza betacarotenului, asa ca pilulele care il contin se vand inca.

Teste s-au efectuat si pentru vitamina C si E, dar rezultatele nu au fost nici de aceasta data prea incurajatoare. "Pana nu vom afla mai multe despre antioxidanti, nu exagerati cu suplimentele. Mancati mai bine legume si fructe si beti vin rosu in cantitati mici", sfatuieste Halliwell.

Bogate in antioxidanti

> Strugurii rosii sunt pe primul loc in ceea ce priveste concentratia de antioxidanti

> Citricele, spanacul, rosiile, merele, kiwi si capsunile contin vitamina C, iar uleiurile vegetale (de floarea-soarelui si soia), nucile si alunele de padure vitamina E

> Surse importante de betacaroteni sunt: morcovii, broccoli, cartofii dulci, rosiile, pepenii galbeni, piersicile, caisele

> Seleniul il puteti lua din peste, fructe de mare, carne rosie, oua, cereale, pui si usturoi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro