Un studiu GAPP, realizat la nivel global, arată că 42% dintre părinți consideră că activitatea zilnică a copiilor lor astmatici este limitată din cauza bolii, iar în 66% din cazuri apare izolarea socială din cauza simptomelor exacerbate. Studiul mai arată următoarele consecințe ale astmului: limitarea activităților fizice (48%), treziri nocturne (46%), crize de astm frecvente (40%), reducerea interacțiunilor cu prietenii și familia (21%) și accese de astm care pot pune viața în pericol (9%). 

De ce este important să mergi la medic?

Vestea bună este că alergia poate fi diagnosticată și ținută sub control cu ajutorul unui tratament corect. Acest lucru permite anularea simptomelor, remisia bolii, prevenirea instalării astmului bronșic și îmbunătățirea calității vieții. Pentru aceasta, este important să mergi la medic de la primele manifestări alergice. Planul terapeutic cuprinde trei componente fundamentale:
Măsuri de evitare a factorilor alergici – limitarea expunerii la polen, amenajarea spațiului de locuit astfel încât să se limiteze acarienii și mucegaiurile, evitarea alimentelor sau a oricăror alte substanțe implicate în apariția unor reacții alergice, în funcție de fiecare pacient.


Tratament simptomatic – antihistaminicele reprezintă prima linie de tratament, iar în prezent se utilizează în principal antihistaminice de generația a doua, fără efect de sedare. Există antihistaminice care acționează asupra simptomatologiei din rinita alergică și urticarie prin două mecanisme: antihistaminic și anti-PAF (anti factor de agregare plachetară). Astfel, acțiunea este dublă: antialergică și antiinflamatorie. În cazul copiilor se administrează antihistaminice sub formă de sirop, care trebuie să fie eficiente și bine tolerate de copii. Spre exemplu, antihistaminicele cu dublă acțiune reduc simptomele alergiei fără efect de sedare, permițându-le copiilor să aibă un somn odihnitor și să se concentreze la școală. Studiile au demonstrat că aceste antihistaminice intră repede în acțiune și îmbunătățesc considerabil calitatea vieții copiilor cu rinită alergică și urticarie.


Desensibilizarea sau imunoterapia specifică – administrarea în doze progresive a alergenului la care pacientul este sensibil, acesta fiind un tratament de lungă durată și rezervat doar în cazul anumitor pacienți.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro