De ce sunt mai friguroase femeile decât bărbații
Ai observat vreodată că femeile sunt mai friguroase decât bărbații? Aceasta nu este doar o percepție pe care o au oamenii, ci este susținută și de motive reale, științifice.
Mai jos, am enumerat câteva dintre motivele pentru care femeile sunt mai friguroase decât bărbații. Iată despre ce este vorba!
1. Temperatura corpului
Percepțiile diferite în ceea ce privește temperatura la bărbați, respectiv femei, au legătură, în primul rând, cu faptul că temperatura corpului la femei este mai ridicată. Un studiu realizat de Universitatea Școlii de Medicină din Maryland a analizat temperaturile de bază a corpurilor bărbaților și femeilor. Rezultatele studiului au concluzionat că atât bărbații, cât și femeile, au o temperatură a corpului care variază pe parcursul zilei, însă temperatura corpului femeilor este mai ridicată. De aceea, temperaturile reci vor părea mai scăzute pentru femei decât pentru bărbați.
2. Extremitățile corpului mai reci
O temperatură mai ridicată a corpului nu înseamnă neapărat și un corp mai cald. Conform unor cercetări realizate de Universitatea din Utah, temperatura corpului femeilor este mai ridicată, în medie, însă mâinile acestora sunt în mod constant mai reci. Mai exact, femeile au mâinile mai reci cu 3 grade decât bărbații. Această diferență de temperatură înseamnă că femeile pot conserva căldura mai bine decât bărbații, cu toate că simt frigul mai intens. Mâinile și picioarele trebuie să plătească prețul conservării temperaturii organelor.
3. Metabolismul
Bărbații au în mod natural o rată a metabolismului mai crescută decât femeile. Acest lucru se transpune în cifre astfel: metabolismul bărbaților rulează la un procent cu 23% mai mare decât cel al femeilor, ceea ce duce la o senzație de frig mai intensă resimțită de către femei. Metabolismul este modul în care organismul uman arde caloriile pentru combustibilul necesar funcționării și, în timpul procesului, încălzește și corpul. Din moment ce corpul femeilor arde mai puțin combustibil, este normal ca femeile să fie mai friguroase decât bărbații.
4. Raportul dintre mușchi și grăsime
Modul în care organismul uman este compus are legătură cu căldura, respectiv frigul resimțit. Masa musculară generează căldură mai bine, acest lucru oferind un avantaj bărbaților când vine vorba de menținerea temperaturii corpului în situații friguroase. Grăsimea nu conservă căldura, aceasta o prinde sub piele, ceea ce înseamnă că tot simți frigul atunci când se răcește pielea, chiar dacă în interior există o temperatură crescută.
5. Menstruația
Temperatura corpului femeilor tinde să fluctueze pe parcursul ciclurilor menstruale, din cauza creșterii și scăderii nivelului de hormoni. Situația aceasta este agravată în momentul în care femeile folosesc anticoncepționale.