De ce ar trebui să nu mai folosești deodorant
Deodorantul este produsul minune, care ne ajută să trecem cu brio peste zilele toride de vară sau sesiunile de la sală.
Cu toate că nu ți-ai imagina cum ai putea să ieși din casă fără a folosi deodorant, există câteva cercetări care au ajuns la concluzia că acest produs nu este necesar pentru multe dintre persoanele care îl folosesc și poate pune în pericol sănătatea organismului. Iată ce spun studiile despre deodorant!
5 motive pentru care nu ar trebui să folosești deodorant
1. Deodorantul poate conține substanțe chimice periculoase
Deodorantele și antiperspirantele pot conține o varietate mare de substanțe chimice toxice, care provoacă probleme grave de sănătate, în momentul în care sunt absorbite de piele. Produsele chimice absorbite prin piele pot fi mai periculoase decât dacă le-ai ingera pe cale orală, având în vedere că nu beneficiezi de ajutorul sistemului digestiv și al ficatului în această situație.
2. Utilizarea regulată a deodorantului poate cauza apariția cancerului de sân
Multe dintre deodorantele disponibile în magazine conțin parabeni. Acești conservanți previn dezvoltarea bacteriilor care provoacă mirosul neplăcut, însă pot acționa și ca o sursă de estrogen pentru organism, iar estrogenul suplimentar poate duce la dezvoltarea cancerului de sân. Compușii de aluminiu regăsiți în unele tipuri de antiperspirante pot duce la blocarea canalelor sudoripare care produc transpirația.
3. Deodorantele și antiperspirantele pot conține pesticide periculoase pentru organism
Triclosanul, un agent antibacterian și o substanță pesticidă, se regăsește în unele deodorante și antipersipirante. Triclosanul poate afecta echilibrul nivelului de hormoni, ducând la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. De asemenea, pot apărea iritații ale pielii și tulburări ale sistemului endocrin. Unele branduri de cosmetice au anunțat că renunță la acest ingredient din motive de siguranță.
4. Ftalații din deodorant pot crea un dezechilibru hormonal
Ftalații sunt un ingredient regăsit în multe deodorante și antiperspirante, pentru a ajuta aceste produse să adere la piele. La fel ca parabenii și compușii de aluminiu, ftalații pot crea un dezechilibru hormonal. Acești compuși perturbă modul în care organismul produce și folosește testosteronul. Un nivel prea mare de testosteron poate duce la apariția unei serii de probleme de sănătate - afectează capacitatea de reproducere la bărbați și dezvoltarea fetusului la femeile gravide.
5. Deodorantele și antiperspirantele pot crește numărul bacteriilor care cauzează mirosul de transpirație
Antiperspirantele folosesc agenți antimicrobieni pentru a ucide bacteriile și alte elemente pentru a bloca glandele sudoripare, afectând echilibrul bacterian de la subraț. Cu alte cuvinte, dacă folosești deodorant frecvent, s-ar putea să agravezi problema mirosului urât pe care încerci să o rezolvi.