Deodorant sau antiperspirant? Care este diferența și ce ar trebui să alegi
Deodorantele și antiperspirantele sunt de nelipsit din rutina noastră de îngrijire. Cu toate aceste acestea, nu sunt mulți cei care știu că aceste două produse sunt complet diferite.
Ambele au beneficii și dezavantaje pe care trebuie să le cunoști astfel încât să faci cea mai bună alegere.
Ce este deodorantul?
Deodorantul neutralizează bacteriile care produc mirosul neplăcut al transpirației. Deși îți oferă prospețime pentru mult timp, nu blochează transpirația. Deodorantele funcționează pe bază de parfum și ingrediente care stopează înmulțirea bacteriilor responsabile pentru mirosul neplăcut.
Ce este antiperspirantul?
Antiperspirantul, pe de altă parte, controlează transpirația și mirosul. Blochează glandele sudoripare și îți mențin pielea uscată.
Care sunt diferențele dintre deodorant și antiperspirant?
Există o diferență clară între cele două produse. Deodorantul combate mirosul, iar antiperspirantul combate transpirația. Scopul deodorantului este de a-ți oferi un miros plăcut, în timp ce scopul antiperspirantului este de a menține pielea de la subraț uscată. Din acest motiv conțin ingrediente diferite. Deodorantele sunt formulate de obicei pe bază de alcool, pentru a combate bacteriile, și parfum pentru a oferi un miros plăcut. În ce privește antiperspirantul, principalul ingredient este aluminiul. Acest component activ, împreună cu alte ingrediente precum săruri de zirconiu, controlează cantitatea de transpirație produsă de glandele sudoripare și previn apariția transpirației la suprafața pielii.
De asemenea, este o diferență și în modul de aplicare. Antiperspirantele ar trebui aplicate noaptea, când glandele sudoripare sunt mai puțin active și temperatura corpului este mai mică. În acest fel dimineața sunt șanse mai mici de a te confrunta cu transpirația abundentă. Nu este recomandată reaplicarea antiperspirantului de-a lungul zilei. Pe de altă parte, deodorantul poate fi aplicat dimineața și îl poți reaplica pe durata zilei, oricând consideri că este necesar.
Există și produse care combină ambele efecte, comercializate sub denumirea de deodorant antiperspirant. Acestea oferă efectul de reducere a transpirației ale unor ingrediente precum aluminiul și conțin alcool sau alte substanțe care combat mirosul.
Ce este mai sigur să folosești, deodorant sau antiperspirant?
Ambele sunt considerate sigure. Motivul pentru care tot mai multe persoane optează pentru deodorant este acela că aluminiul, ingredientul cheie din antiperspirant, a fost asociat cu apariția cancerului de sân. „Circulă unele mituri despre aluminiu și efectele negative asupra sănătății. Însă FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente), Societatea Americană de Cancer, Asociația pentru Alzheimer și Institutul Național de Cancer au respins toate zvonurile cu privire la o posibilă legătură între produsele care conțin aluminiu și apariția unor probleme de sănătate”, a declarat pentru purewow.com medicul dermatolog Michelle Henry.
Potrivit Cancer Research UK, cea mai mare organizație caritabilă independentă de cercetări în domeniul cancerului, nu există dovezi care să demonstreze că folosirea deodorantelor și antiperspirantelor care conțin aluminiu crește riscul de cancer.
Cum să alegi cea mai bună variantă pentru tine
„Fiecare dintre noi are nevoi diferite. Unii oameni transpiră mai mult decât alții. Atunci când trebuie să alegi între un deodorant și un antiperspirant este important să identifici care sunt nevoile tale”, spune medicul. Trasspirația în sine nu are miros, fiind un lichid incolor steril. Mirosul și petele galbene de pe haine apar în contactul cu bacteriile de la suprafața pielii.
Dacă vrei un plus de prospețime și vrei să eviți apariția mirosului neplăcut, deodorantul este o opțiune bună. Poți opta și pentru deodorantele naturale, care nu conțin aluminiu sau ingrediente sintetice precum parfumuri și conservanți. În cazul în care urăști senzația de piele umedă la subraț și pete pe haine, soluția în cazul tău este antiperspirantul. Este o alegere bună înaintea unui antrenament intens, a unui interviu sau a unui eveniment special.
Unele persoane se confruntă cu transpirația excesivă, cunoscută în termeni medicali drept hiperhidroză. În acest caz poate fi folosit un antiperspirant medicinal, care blochează transpirația. Este recomandat să discuți cu medicul înainte de a folosi un astfel de produs ce poate fi cumpărat numai din farmacii.
De asemenea, poți folosi un deodorant și antiperspirant alternativ, în special în lunile de vară. Aplică antiperspirant pe pielea uscată, după duș. La câteva ore, dacă este necesar, poți să aplici deasupra un deodorant. O altă opțiune este să folosești antiperspirant noaptea și deodorant dimineața.