Campania de sanatate publica, foarte apreciata de tinerii europeni

Potrivit unui studiu de piata cu privire la difuzarea ponturilor campaniei pe posturile tv, Europa de Est a inregistrat cele mai mari scoruri la apreciere (87%), varful fiind inregistrat in Romania (98% din total si 100% din tinerii sub 25 de ani). Mesajele cele mai bine receptionate de romani au fost: Fumatul dauneaza sanatatii celor din jur (97%), Fumatul duce la consecinte negative (97%), Fumatorii si nefumatorii trebuie sa se respecte reciproc (96%); nu a fost bine inteles mesajul ca exista un numar de telefon si un website unde se poate apela pentru ajutor (61%, fata de media europeana de 80%).


Impactul asupra fumatorilor si a fostilor fumatori a fost foarte bun, fiind inregistrate scoruri mult peste media europeana la majoritatea intrebarilor: iti intareste convingerea ca fumatul pasiv ucide (89% fata de 66%), Te face sa te gandesti ca este important sa nu fumezi (88% fata de 74%); doar 67% au spus ca ponturile i-au facut sa se gandeasca sa renunte la fumat, insa rezultatul este  mult peste media europeana (36%).

Romania este in topul tarilor in care subiectii au declarat ca stiu macar 1 pont impotriva fumatului (60%). Pentru romani, primele 2 tipuri de contributii online pe care ar fi dispusi sa le faca ar fi transmiterea de ponturi (39%) si diseminarea informatiei despre website (29%); doar 24% ar fi dispusi sa ofere sprijin si sa impartaseasca din experienta personala.



Legislatia in domeniul fumatului: bine elaborata, dar neimplementata

In Romania, mai bine de o treime din populatie fumeaza. Mai grav este ca varsta de debut a scazut drastic in ultimii ani, copiii incercand prima tigara la varsta de 6-8 ani, astfel incat la 11 ani 6% au avut deja prima experienta cu tutunul si la 13 ani devin toxicomani. Ca urmare a acestor statistici ingrijoratoare, campanii de informare si prevenire in randul populatiei incep sa se faca chiar de la clasa I. In felul acesta, copiii sunt ajutati sa inteleaga ca fumatul nu mai este "cool" si ca le afecteaza sanatatea in mod ireversibil.


O alta categorie de persoane in randul carora se incearca prevenirea si combaterea tutunului este personalul medical. Studiile arata ca o mare parte dintre medici si asistente fumeaza. "Desi in legislatie este specificat faptul ca fumatul este interzis in spitale, din pacate lucrul acesta nu se intampla pentru ca personalul medical fumeaza", a declarat dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.

Pentru cei care doresc sa renunte la fumat s-a creat si o linie telefonica gratuita la care pot suna pentru a cere informatii si sprijin in demersul lor. Din pacate insa, asa cum si studiile au aratat, foarte putini fumatori au inteles ca exista si aceasta posibilitate si au sunat la numarul 08 008 78673. Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Centrului pentru Renuntarea la Fumat, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", in septembrie 2009 s-a ajuns la un numar de 277 de apeluri, iar media este de 421 apeluri lunar. Diferenta aceasta se explica prin faptul ca numarul apelurilor creste odata cu o noua activitate de informare in legatura cu tutunul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro