Dacă fumezi slăbești? Iată care este adevărul
Unul dintre puținele aspecte pozitive prezentate de fumători pentru a-și justifica viciul este că îi ajută să-și țină greutatea corporală sub control. În același timp, așa cum fumatul poate fi dăunător sănătății, la fel este și obezitatea. Iată care este adevărul.
Daunele fumatului asupra sănătății sunt bine cunoscute – este una dintre principalele cauze de îmbolnăvire și deces la nivel mondial. Dar ratele în creștere ale obezității au depășit fumatul ca principal factor de risc independent care contribuie la sănătatea precară.
Fumatul chiar ajută la slăbit?
Când combinați fumatul și obezitatea, aveți un pericol major pentru sănătate, care reduce speranța medie de viață cu 13 ani, comparativ cu nefumătorii cu o greutate sănătoasă.
Lăsând deoparte riscurile de necontestat pentru sănătate ale fumatului, există vreo credibilitate pentru afirmația fumătorilor că obiceiul lor ajută la menținerea greutății sub control?
O analiză critică a cercetării medicale privind fumatul și gestionarea greutății a constatat că, pe termen scurt, nicotina poate crește capacitatea organismului de a arde energie și are un efect mic asupra reducerii apetitului.
Dar, în loc să ne uităm la concluziile făcute din studii transversale, care analizează doar starea curentă de fumat și greutatea corporală la un singur moment în timp, trebuie să ne uităm la ce se întâmplă cu greutatea fumătorului pe durata unei perioade mai mari.
Paradoxal, cine fumează mult riscă și să devină obez
În aceste studii pe termen lung, veți descoperi că fumătorii nu își controlează greutatea mai bine decât nefumătorii.
Când combinați toate aceste cercetări împreună, imaginea „fumătorului subțire” poate apărea, deoarece oamenii slabi sunt mai predispuși să pună viciul pe primul loc.
De asemenea, nefumătorii slabi, odată ce încep să fumeze, se îngrașă la fel de mult, și uneori chiar mai mult, ca și restul populației nefumătoare.
În mod surprinzător, fumătorii înrăiți iau mai mult în greutate decât persoanele care fumează puțin. Acest lucru se poate datora faptului că nivelurile scăzute de activitate fizică, dieta săracă și alcoolul sunt principalii vinovați ai obezității și se știe că acești factori de stil de viață se concentrează în jurul fumătorilor înrăiți.
Riscul de îngrășare, mic, dar beneficiile, foarte mari
Cineva care se gândește să renunțe la fumat ar trebui să se aștepte ca greutatea lui să crească, în urma acestei decizii? Cercetările anterioare privind renunțarea la fumat și greutatea au arătat că riscul de creștere în greutate este mic, dar real. Cei care renunță pe termen lung câștigă, în medie, între trei și cinci kilograme, într-un interval de zece ani după ce au oprit fumatul. Riscul de a lua în greutate este cel mai mare în primii doi ani, imediat după renunțare, și pare să scadă ulterior.
Dar acesta nu este un motiv pentru a continua să fumezi. Riscurile pentru sănătate ale celor care au acest obicei dăunător nu sunt deloc de neglijat. Mai mult, riscul de a dezvolta cancer sau boli metabolice plasează fumatul în coada listei modalităților de a controla greutatea. Micile modificări ale dietei și ale activității fizice pot compensa, cu ușurință, puținele kilograme acumulate, de-a lungul mai multor ani după ce ați renunțat la fumat.
Promovată, deseori, ca „beneficiu” al controlului greutății prin fumat, teoria este exagerată, practic, este mai mult un mit decât realitate. În plus, chiar dacă acest mit ar fi adevărat, este mult mai bine pentru sănătatea dumneavoastră să fiți un nefumător supraponderal, decât să fiți un fumător slab.
Mituri despre fumat
Dauna este deja făcută
S-ar putea să simțiți că, din pricina faptului că fumați, v-ați crescut, deja, riscul de a face cancer sau o altă boală legată de fumat și că renunțarea acum nu va face nicio diferență. Însă, niciodată nu este prea târziu să vă lăsați de fumat. Imediat ce renunțați, corpul dumneavoastră va începe să se repare singur. Veți observa, la doar câteva zile după oprirea acestui obicei, îmbunătățiri ale respirației, simțului gustului și mirosului. De asemenea, în decurs de un an, veți avea un risc redus de boli cardiovasculare și respiratorii. Mai mult, veți îmbunătăți sănătatea familiei și a prietenilor dumneavoastră, protejându-i de fumatul pasiv.
O să mă îngraș
Este normal să aveți îngrijorări cu privire la creșterea în greutate atunci când renunțați la fumat. Unii oameni se îngrașă după ce se opresc. Acest lucru se datorează faptului că nicotina suprimă apetitul natural al corpului și îl face să ardă mai repede caloriile.
Dacă vă lăsați de fumat și îl înlocuiți cu gustări nesănătoase, probabil vă veți îngrășa puțin. Cu toate acestea, dacă vă opriți și țineți o dietă sănătoasă, este puțin probabil să vă îngrășați pentru că ați renunțat la fumat.
Nicotina este dăunătoare
Nicotina este o substanță care dă dependență, dar nu este dăunătoare. Celelalte ingrediente și substanțe chimice, cum ar fi monoxidul de carbon și gudronul din fumul de tutun, sunt cele care vă vor dăuna grav sănătății. Acesta este motivul pentru care terapia de înlocuire a nicotinei vă poate ajuta să renunțați la fumat. Practic, vă va oferi o doză curată și sigură de nicotină.
Voi fi stresat
În ciuda acestui mit popular, s-a dovedit că nefumătorii au, de obicei, un nivel de stres mai scăzut decât fumătorii. S-ar putea să vă simțiți mai relaxat după ce ați luat o țigară deoarece: nicotina revine la nivelul la care vă simțiți confortabil, stimulează eliberarea în creier a unei substanțe chimice benefice numită dopamină. Practic, nicotina este un fel de medicament puternic, ce poate depăși capacitatea creierului de a controla eliberarea de dopamină. Când fumați, veți simți că aveți nevoie de o țigară pentru a vă controla nivelul de dopamină. Prin urmare, a fuma o țigară face să pară că vă ajută să vă relaxați, dar stresul fizic asupra corpului dumneavoastră crește, de fapt. Vestea bună este că la trei luni după ce ați renunțat la viciul fumatului, capacitatea de a controla dopamina revine la o stare normală.
Nu este momentul potrivit să te lași de fumat
Deși este, poate, adevărat că nu ar trebui să încercați să renunțați în momente foarte stresante, nu folosiți asta ca scuză pentru a nu încerca niciodată. Stabiliți o dată care să funcționeze pentru dumneavoastră, cum ar fi începutul unei sărbători sau începutul săptămânii. Aflați ce vă face să vreți o țigară, cum ar fi să beți o ceașcă de ceai sau să mergeți la restaurant și alegeți o zi în care puteți evita acești factori declanșatori.
Spuneți familiei și prietenilor că intenționați să renunți la fumat, stabiliți o dată anume și spuneți-le ce aveți nevoie să facă ei pentru a vă fi de ajutor. Ar putea fi o idee bună să le spuneți și colegilor de serviciu că intenționați să renunțați, astfel încât să nu vă ofere o țigară sau să vă scoată tentația în cale.
Tutunul rulat manual este mai sănătos
Poate credeți că este mai sigur să fumați tutun rulat manual decât țigări. Poate fi mai ieftin, dar roll-up-urile îi expun, de fapt, pe fumători la 4.000 de substanțe chimice toxice prin fumul lor, multe dintre ele otrăvitoare și cancerigene. Nivelurile de nicotină și gudron sunt mai mari în rulouri decât în majoritatea țigărilor obișnuite. Mulți oameni care fumează rulouri nu folosesc un filtru, așa că inhalează mai mult gudron și nicotină.
Fumatul meu nu face rău nimănui
Fumul pasiv este un pericol foarte real. Fumatul a fost interzis în toate locurile publice închise din multe țări din lume, inclusiv din România. Nefumătorii expuși la fumul altor persoane pe termen lung au: risc crescut cu 20% până la 30% de a face cancer pulmonar sau accident vascular cerebral, iar riscul de boală coronariană este cu 25% până la 30% mai crescut, decât la nefumătorii care nu sunt expuși.
De asemenea, fumatul pasiv este o cauză a bolilor și infecțiilor respiratorii, a morții subite a bebelușilor, a bolilor urechii medii și a crizelor de astm la copii. Mai mult, copiii respiră mai repede decât adulții, ceea ce înseamnă că absorb mai multe substanțe chimice dăunătoare din fumatul pasiv.