Mituri despre dependența de țigări. Iată ce ar trebui să știe orice fumător!
Actualitate / 20.01.2023

Despre dependenâa de țigări există o serie de mituri, iar cea mai incriminată substanță din țigări este, în mod greșit, nicotina. În fapt, celelalte substanțe din țigări produc prejudicii mai mari.

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii, dar și cel mai controversat, pentru că îi afectează, deopotrivă, pe fumătorii activi, dar și pe cei pasivi. Iată câteva mituri despre fumat, demontate de specialiști.
 

Mituri despre dependența de țigări 


Nicotina e cea mai periculoasă!

 

GREȘIT. Nicotina este drogul din țigări care dă dependență, dar celelalte substanțe provoacă cel mai mult rău. 
Nicotina, în dozele prezente în țigări, nu provoacă atacuri de cord, cancer sau leziuni pulmonare. Însă, celelalte 7.000 de toxine și substanțe chimice din tutun sunt dăunătoare, în special gudronul și monoxidul de carbon. Există 70 de agenți cunoscuți care cauzează cancer în fumul de tutun.
 


Terapia de substituție a nicotinei, la fel de dăunătoare ca fumatul

 
 
GREȘIT. Terapia de substituție a nicotinei (plasture cu nicotină, gumă cu nicotină, pastilă, inhalator, spray pentru gură) este întotdeauna mult mai sigurî decât fumatul.
Această terapie de substituție înlocuiește o parte din nicotina pe care corpul o primește din fumat, dar la un nivel mult mai scăzut. Nicotina din produsele de substituție are puține efecte secundare. Cea mai mare parte a daunelor cauzate de fumat este cauzată de gudron și monoxid de carbon care nu se găsesc în produsele de înlocuire a nicotinei.
 
 
Nicotina din produsele de substituție se eliberează mult mai lent și la niveluri mai scăzute decât din fumat. Ca urmare, riscul de a deveni dependent de produsele de substituție este foarte mic. În orice caz, utilizarea pe termen lung a produselor de substituție prezintă un risc foarte mic și este mult mai sigură decât a continua să fumezi.
 

 
Fumatul în timpul utilizării produselor de substituție este periculos

 
 
GREȘIT
. Fumatul în timpul utilizării produsele de substituție a nicotinei nu este mai periculos decât fumatul în sine. Studiile nu au găsit efecte secundare semnificative de la utilizarea produselor de substituție în timpul fumatului. Atunci când primesc nicotină din produse de substituție, fumătorii reduc, în general, consumul de țigări sau fumează mai puțin intens, deoarece au nevoie de mai puțină nicotină din țigări.

 
 
Utilizarea mai multor forme de produse de substituție este nesigură

 

GREȘIT. Combinarea mai multor forme de produse de substituție poate fi folosită în siguranță pentru a te ajuta să renunți.
Combinarea unui plasture cu nicotină cu spray de gură, pastilă, gumă sau inhalator cu nicotină nu provoacă o creștere semnificativă a efectelor secundare decât doar utilizarea plasturelui. Combinația oferă o mai bună ameliorare a poftelor și a simptomelor de sevraj de nicotină și crește șansa de a renunța cu succes, în special pentru cei care sunt foarte dependenți de nicotină. Terapia combinată este acum recomandată pe scară largă de către specialiștii în tratamentul tutunului.

 
 
Fumatul ajută la ameliorarea stresului

 
 
GREȘIT. Cercetările au arătat că fumatul crește nivelul de stres în general.
O mare parte din efectul aparent calmant al unei țigări se datorează, pur și simplu, ameliorării simptomelor (cum ar fi iritabilitatea, anxietatea și neliniștea) cauzate de sevrajul de nicotină. De asemenea, o parte din relaxarea de la fumat este de la luarea unei pauze și câteva respirații adânci, nu țigara în sine.
 
Fumatul crește stresul prin sentimentele de vinovăție și rușinea de a fi fumător, dar și de preocupările legate de efectele asupra sănătății. În plus, nicotina este un stimulent și eliberează hormoni de stres precum adrenalina. Studiile au arătat că foștii fumători raportează că se simt mai puțin stresați decât atunci când fumau.
 


Fumatul a doar câteva țigări pe zi este destul de inofensiv

 
 
GREȘIT. Reducerea țigărilor sau înlocuirea cu unele mai ușoare reduce răul cauzat de fumat? Cercetările arată că riscurile pentru sănătate ale fumatului de țigări ușoare sunt substanțiale.
Fumătorii de doar 1-4 țigări pe zi au de 3 ori mai mult riscul de a muri din cauza unui infarct și de 3-5 ori mai mare de a muri din cauza cancerului pulmonar, comparativ cu nefumătorii. În general, riscul lor de deces, din orice cauză, este crescut cu 57% în comparație cu nefumătorii.
Alte afecțiuni dovedite a fi crescute la fumătorii de țigări ușoare includ cancerul gastrointestinal (esofag, stomac și pancreas), infecții ale tractului respirator inferior, cataractă, fertilitate redusă la bărbați și femei, sarcina extrauterină, placenta praevia și densitatea minerală osoasă redusă.
 

 
Hipnoterapia sau acupunctura sunt strategii eficiente de renunțare

 
 
GREȘIT. Nu există dovezi concludente că hipnoterapia sau acupunctura sunt eficiente în a ajuta fumătorii să renunțe.
În general, aceste tratamente nu dăunează și unii oameni vor renunța cu succes datorită efectului placebo. Cu toate acestea, ar fi mai logic să utilizezi alte tratamente care s-au dovedit a fi eficiente. Cu cât amâni mai mult să recurgi la strategii cu eficiență nedovedită, cu atât mai mult daune sunt aduse corpului tău.
 

 
Este prea târziu să renunț, prejudiciul este deja făcut!

 
 
GREȘIT. Daunele cauzate de fumat se remediază rapid după renunțarea la acest viciu, indiferent ce vârstă ai avea.
Multe dintre efectele fumatului asupra sănătății se inversează destul de rapid după renunțarea la orice vârstă. Renunțarea înainte de vârsta de 50 de ani reduce cu 50%  riscul de a muri în următorii 15 ani. Riscul de a avea un atac de cord scade cu 50% după aproximativ 3 ani. În cazul cancerului pulmonar, riscul scade la jumătate în 10 ani.
 
 
Beneficiile renunțării sunt cele mai mari atunci când te oprești mai devreme. Cu toate acestea, chiar și renunțarea la 60 de ani crește speranța de viață cu 3 ani în comparație cu cei care continuă să fumeze.

 
Champix poate duce la depresie sau suicid

 

GREȘIT. Nu există dovezi științifice că Champix, medicamentul pe bază de vareniclină, utilizat pentru renunțarea la fumat, provoacă depresie sau ar duce la suicid.
 
S-a raportat că unii pacienți care utilizează Champix au devenit depresivi, agitați, au avut modificări ale comportamentului, gânduri suicidare sau s-au sinucis efectiv. Cu toate acestea, o analiză atentă a tuturor dovezilor științifice nu a găsit nicio dovadă că Champix ar fi fost cauza. Recent, au existat mai multe studii despre Champix la fumători care suferă de depresie și schizofrenie. Pacienții care au utilizat Champix nu au avut mai multe efecte secundare de acest tip decât cei care au utilizat placebo.
 
Renunțarea la fumat poate provoca simptomele menționate mai sus și aceasta este probabil cauza principală a acestor rapoarte, nu Champix. Cu toate acestea, dacă utilizezi Champix pentru a te ajuta să renunți, este important să raportezi medicului tău orice modificări de dispoziție sau comportament.
 
Champix este cel mai puternic medicament anti-fumat disponibil și a ajutat mulți oameni să renunțe, care altfel nu ar fi putut face acest lucru. Este sigur și bine tolerat. Efectele secundare pot apărea în cazul oricărui medicament, dar ar trebui să fie cântărite în raport cu riscurile enorme pentru sănătate ale continuării fumatului.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro