Ma voi ingrasa daca ma las de fumat?
Aceasta este principala teama a fetelor mai ales, cand se hotarasc sa renunte la acest obicei. In general, persoanele care au fumat mult sau care au facut-o pe o perioada foarte indelungata, au sanse mari sa creasca in greutate cateva kilograme, dar acest lucru nu se intampla obligatoriu.
Cresterea ponderala poate fi evitata mancand mai putin si facand mai multa miscare. Iar daca alimentatia nu era una dintre cele mai corecte, simpla imbunatatire a acesteia poate rezolva problema.
Iata care ar fi cateva dintre motivele pentru care se castiga in greutate atunci cand se renunta la fumat:
fumatul mareste metabolismul, viteza cu care sunt arse caloriile - renuntand la fumat, metabolismul va scadea putin, revenind la nivelul sau normal;
cei care se lasa de fumat au tendinta de a manca mai mult, pentru ca au tentinta de a rontai ceva care sa inlocuiasca tigarile;
dupa renuntarea la fumat se constata ca mancarea are un gust mai bun si de aici apare tendinta fireasca de a manca mai mult.
Realitatea este ca renuntarea la fumat este un proces destul de dificil, chiar fara a mai adauga ideea unei posibile cresteri in greutate. Principalul motiv pentru care se produce aceasta ingrasare ramane totusi cantitatea mai mare de alimente consumata insa acest lucru poate fi controlat. Daca putem sa ne ferim de fenomenul prin care mancarea inlocuieste pur si simplu tigarile, si daca aducem si cateva imbunatatiri calitative obiceiurilor noastre alimentare, nu vom avea de-a face cu nici un fel de crestere in greutate.
Este poate interesant de retinut si ce alte procese benefice au loc in organism dupa ce renuntam la fumat:
Dupa 20 de minute tensiunea arteriala va scadea, pulsul va scadea, iar temperatura mainilor si picioarelor va creste.
Dupa 8 ore nivelul monoxidului de carbon din sange va scadea pana la cote normale, iar nivelul oxigenului din sange va creste pana la normal.
Dupa 24 de ore sansele unui atac de cord scad simtitor.
Dupa 48 de ore terminatiile nervoase isi vor reveni la normal, iar capacitatea de a mirosi si gusta se va imbunatati.
Dupa 2 saptmani pana la 3 luni, circulatia se va imbunatati, dar si functionarea plamanului.
Dupa 1 pana la 9 luni probleme precum tusea, congestionarea sinusurilor sau oboseala vor descreste.
Dupa 1 an riscul unor afectiuni coronariene va scadea pana la jumatatea comparativ cu riscul asociat unui fumator.
Dupa 10 ani riscul cancerului pulmonar va scadea pana la jumatate fata de cel al fumatorilor; se va diminua si riscul cancerului de gura, gat, esofag sau rinichi.
Dupa 15 ani riscul afectiunilor coronariene va scadea pana la nivelul oamenilor sau nu au fumat niciodata.
Ramane ca fiecare dintre noi sa puna in balanta aceste beneficii alaturi de pericolul aparitiei incerte ale catorva kilograme de moment. Un lucru este cert: nu este neaparat sa va ingrasati atunci cand renuntati la fumat, dar la fel de sigur este ca va veti simti mai sanatos, veti avea mai multi prieteni, mai multi bani si veti respira usurat.