5 probleme pe care le vei înțelege mai ușor dacă ai crescut într-o familie toxică
O copilărie petrecută într-o familie toxică te poate afecta pe termen lung, chiar dacă în momentele respective nu ți-ai dat seama că este ceva în neregulă cu mediul în care trăiești sau cu felul în care ai fost tratat.
Un mediu familial plin de iubire este foarte diferit de o atmosferă rece și ostilă, plină de critici constante și certuri. Este posibil ca un copil care crește într-un astfel de mediu să nu realizeze că tot ce se întâmplă nu este normal, dar în timp va înțelege că unele lucruri simple pentru ceilalți devin foarte greu de realizat tocmai din cauza lipsei sprijinului în primii ani de viață sau a amintirilor dureroase.
Există multe persoane care au avut o astfel de copilărie și din această cauză au devenit mai receptive la anumite aspecte.
Iată ce probleme vei înțelege mai ușor dacă ai crescut într-o familie toxică:
1. Critica exagerată
Vei fi obișnuit să fii criticat la fiecare pas pentru că persoanele toxice din familia ta au făcut acest lucru în fiecare zi din anii copilăriei tale. Din păcate este foarte greu să elimini sentimentul de inferioritate chiar dacă nu mai locuiești în același spațiu cu acele persoane. Din acest motiv vei avea tendința de a deveni foarte dur cu tine însuți. Vei auzi mereu o voce interioară care îți semnalează defectele sau greșelile și îți repetă că nu ești suficient de bun pentru a reuși.
2. Anxietatea
Viața alături de persoane toxice este una dintre cele mai stresante situații în care te poți afla. În special în timpul copilăriei aceste condiții îți pot afecta serios echilibrul emoțional și este posibil să fie cauzate traume. Rezultatul acestor experiențe care marchează copiii va fi de obicei anxietatea.
3. Problemele de comunicare
Fiecare familie toxică va comunica într-un mod diferit. De exemplu, ar putea fi complet interzise afecțiunea sau orice gest care arată iubirea. În alte cazuri se poate impune liniștea absolută sau apar momentele de furie și țipetele din motive minore. Un copil care a crescut în acest tip de climat va fi influențat negativ în relația de comunicare cu restul persoanelor. Nu va fi sigur cum ar trebui să comunice, nu va ști dacă trebuie să arate ce simte sau nu și va oscila între atitudinea ostilă și cea prietenoasă față de persoanele din exterior.
4. Punerea realității sub semnul întrebării
Copiii care au crescut într-un mediu asemănător unui câmp de luptă și au fost înconjurați constant de persoane toxice fără să poate alege altceva ar putea deveni convinși că dragostea este o experiență care te traumatizează și creează confuzie și supărare. Nu vor avea ocazia să observe exemple pozitive cu ajutorul cărora să poată diferenția ce este normal și ce nu, devenind foarte nesiguri în ceea ce privește sentimentele și modul lor de manifestare. În aceste condiții intrepretarea realității și găsirea unui echilibru pentru a înțelege corect lumea și întâmplările cotidiene îi vor pune în dificultate și le vor accentua emoțiile negative și pesimismul.
5. Depresia
Membrii unei familii ar trebui să se susțină reciproc, să se iubească necondiționat și să se ajute în orice situație. În momentul în care lipsește această susținere colectivă se poate pierde și speranța. Un copil care nu are o familie iubitoare va crește simțind că nu este o persoană valoroasă și că nu merită să fie ocrotit și apreciat. Lumea i se va părea rece și nepăsătoare, iar de aici până la simptomele specifice depresiei nu este decât un pas.
Este nedrept ca unii copii să nu aibă familiile pe care le merită și care i-ar ajuta să se dezvolte armonios la nivel psihologic. Traumele pot ajunge să fie o parte din personalitatea lor și își vor pune amprenta asupra fiecărei activități pe care o realizează și a relațiilor interpersonale.
Dacă și tu ai avut o familie toxică trebuie să știi că vei reuși să treci peste ce s-a întâmplat. Ai fost suficient de puternic pentru a ajunge la vârsta adultă, așa că nu te îndoi că te poți vindeca la nivel spiritual și vei învăța să devii o persoană optimistă, zâmbitoare și fericită.