Pietrele la rinichi: cauze, simptome și tratament
Pietrele la rinichi reprezintă o masă tare, care se formează într-unul sau ambii rinichi din mineralele din urină, iar atunci când sunt suficient de mari pot provoca dureri severe.
Cum recunoști pietrele la rinichi?
Cauze
Pietrele la rinichi se formează atunci când nu este suficient lichid în urină pentru a dilua substanțele chimice, cum ar fi calciul, oxalatul și fosforul. Aceste produse chimice reziduale devin concentrate și încep să se formeze cristale. Cel mai frecvent tip de pietre la rinichi este reprezentat de pietrele de oxalat de calciu. Pietrele la rinichi pot varia în funcție de dimensiuni, unele fiind la fel de mici precum o particulă de nisip, iar altele ajung să fie cât o minge de golf. Pietrele mici pot pătrunde în tractul urinar și pot fi excretate fără a duce la apariția simptomelor. Pietrele mari pot rămâne blocate în tractul urinar și pot bloca fluxul de urină, ceea ce duce la apariția durerilor severe sau sângerărilor.
Simptome
Pacienții cu pietre la rinichi caută adesea îngrijiri medicale pentru că au dureri severe în zona dintre mijloc și spate, pe o parte a corpului, iar această durere se poate extinde până în partea inferioară a abdomenului. Durerea cauzată de pietrele la rinichi este una foarte profundă.
Alte simptome ale pietrelor la rinichi pot include dureri în timpul urinării, sânge în urină, greață și vărsături. Oamenii care cred că au pietre la rinichi sau care au simptome grave, cum ar fi durerea extremă care nu dispare, febră, frisoane și vărsături, ar trebui să meargă la doctor.
Tratament
Pietrele la rinichi mici nu necesită, de obicei, tratament, dar pacienții s-ar putea să fie nevoiți să ia medicamente care să combată durerea. De asemenea, ar trebui să bea și multe lichide, care pot ajuta pietrele să iasă. Cele mai multe pietre la rinichi nu necesită un tratament invaziv.
Pietrele la rinichi mari sau care blochează tractul urinar pot necesita alte tratamente. O cale de tratament este reprezentată de litotriția cu unde de șoc, în timpul căreia un medic utilizează o mașină care produce vibrații puternice, special pentru a rupe piatra în bucăți mici, astfel încât să poată trece prin tractul urinar.
Un alt tratament, numit ureteroscopie, utilizează un instrument special pentru a vedea pietrele la rinichi. Un medic poate apoi să îndepărteze piatra sau să folosească energia laserului pentru a o descompune.
Pietrele foarte mari pot necesita intervenții chirurgicale pentru a fi eliminate.