5 semne care anunţă osteoporoza
Osteoporoza afectează circa 200 de milioane de femei în întreaga lume. Conform specialiştilor, riscul instalării osteoporozei în cazul femeilor este mai mare decât cancerul la sân, cancerul ovarian şi uterin la un loc.
Osteoporoza afectează circa 200 de milioane de femei în întreaga lume. Conform specialiştilor, riscul instalării osteoporozei în cazul femeilor este mai mare decât cancerul la sân, cancerul ovarian şi uterin la un loc.Însă nu doar femeile sunt afectate de osteoporoză. Statisticile arată că, pentru bărbaţi, riscul este mai mare decât pentru cancerul de prostată, afectând unul din cinci bărbaţi dupa vărsta de 50 de ani.
Cum recunoştem osteoporoza?
Până nu demult considerată o stare normală a persoanelor vârstnice, osteoporoza este considerată în prezent o afecţiune caracterizată prin scăderea densităţii osoase şi creşterea riscului de fracturi. Pierderea de masă osoasă este silenţioasă şi progresivă, din acest motiv fiind denumită şi "hoţul tăcut". Deşi de cele mai multe ori nu există niciun simptom până la apariţia primei fracturi, osteoporoza poate fi prevestită. Iată 5 semne care avertizează asupra instalării acestei afecţiuni:
1. Dureri de spate sau durere bruscă apărută la nivelul coloanei vertebrale;
2. Pierdere progresivă din înălţime (aproximativ 3 cm);
3. Postură încovoiată;
4. Fracturi ale coloanei vertebrale, articulaţiilor mâinii sau şoldului;
5. Pierdere de substanţă osoasă la nivelul maxilarului.
Cine se confruntă cu această afecţiune?
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, osteoporoza apare în cazul în care densitatea minerală osoasă a unei persoane este de 2,5 ori mai mică decât valoarea de referinţă. La întrebarea "Cine se poate îmbolnăvi de osteoporoză?", dr. Carmen Barbu, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias răspunde:
- Orice persoană care are antecedente în familie;
- Femeile aflate în perioada de postmenopauză;
- Femeile care suferă de amenoree (absenţa menstruaţiei);
- Bărbaţii trecuţi de 60-65 de ani;
- Bărbaţii cu disfuncţii testiculare.
Dintre factorii de risc mai fac parte: sedentarismul, vârsta înaintată, pierderea bruscă în greutate, dezechilibrul hormonal prelungit, hipertiroidismul, menopauza precoce (înainte de 40 de ani), menstruaţiile neregulate, alimentaţia deficitară, imobilizare prelungită.