Cum recunoaștem pancreatita. Simptome, tratament și dietă
Pancreatita este o inflamație a pancreasului, care poate veni și dispărea la fel de rapid cum a apărut sau poate fi o problemă cronică. Tratamentul este diferit dacă pancreatita este acută sau cronică. Iată cum recunoaștem pancreatita.
Pancreasul se află în spatele stomacului, lângă intestinul subțire. El eliberează enzime care vă ajută să digerați alimentele și, de asemenea, reglează modul în care corpul dumneavoastră gestionează glucoza.
Cum recunoaștem pancreatita
Când pancreasul este inflamat, acest proces funcționează defectuos. Iată cum recunoaștem pancreatita și ce dietă trebuia să urmăm.
Tipuri de pancreatită
Pancreatita este, în general, acută sau cronică. Pancreatita necrozantă poate rezulta doar în cazuri extreme de pancreatită acută. Tratamentul pentru fiecare caz de pancreatită depinde de severitatea simptomelor
Pancreatita acută
Pancreatita acută este o cauză principală de internare în spital pentru probleme gastrointestinale.
Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK), aproximativ 275.000 de persoane sunt internate în spital pentru pancreatită acută, în fiecare an, în Statele Unite.
Debutul pancreatitei acute este adesea foarte brusc. Inflamația dispare, de obicei, în câteva zile după începerea tratamentului, dar unele cazuri ar putea necesita spitalizare.
Pancreatita acută este mult mai frecventă la adulți decât la copii. Calculii biliari sunt cauza principală a pancreatitei acute la adulți.
Afecțiunea se poate transforma în pancreatită cronică, mai ales dacă fumați sau beți alcool în exces.
Pancreatită cronică
Pancreatita cronică este o inflamație a pancreasului care revine constant sau apare pe o perioadă lungă de timp. Persoanele cu pancreatită cronică pot avea leziuni permanente ale pancreasului, dar și alte complicații. Din această inflamație continuă se dezvoltă țesutul cicatricial.
Pancreatita poate deteriora celulele care produc insulină. Insulina este un hormon pe care pancreasul îl eliberează pentru a regla cantitatea de zahăr din sânge. Când pancreatita dăunează acestor celule, duce la diabet la aproximativ 45% dintre persoanele cu pancreatită cronică.
Consumul intens de alcool pe termen lung poate provoca pancreatită la adulți. Bolile autoimune și genetice, cum ar fi fibroza chistică, pot provoca, de asemenea, pancreatită cronică la unii oameni.
Pancreatită necrozantă
Cazurile severe de pancreatită acută se pot transforma în pancreatită necrozantă, care se referă la moartea celulelor din cauza bolii. Acest lucru se întâmplă în aproximativ 10% dintre cazurile de pancreatită acută, de obicei atunci când pancreatita este lăsată netratată.
Inflamația de la pancreatită poate determina scurgerea enzimelor digestive în pancreas. Acest lucru poate duce la deteriorarea și moartea țesutului, ducând la pancreatită necrozantă. Medicul dumneavoastră poate comanda o ecografie abdominală sau o scanare CT pentru a diagnostica afecțiunea.
Dacă aveți pancreatită necrozantă, medicul dumneavoastră poate preleva o probă de țesut pentru a se asigura că nu a fost infectat. Dacă aveți o infecție, probabil că va trebui să luați antibiotice. Este posibil să fie nevoie să eliminați țesutul necrozat.
Infecția țesutului mort (necrozat) crește riscul de deces din cauza pancreatitei necrozante, așa că este foarte important să căutați un tratament cât mai repede posibil.
Simptomele pancreatitei
Majoritatea persoanelor care suferă de pancreatită acută sau cronică se confruntă, de obicei, cu dureri abdominale mijloc-stânga superioare ca simptom principal.
Unii oameni care au pancreatită cronică pot prezenta inflamație la scanările imagistice de diagnosticare.
Simptome de pancreatită acută:
- durere care debutează lent sau brusc în abdomenul superior
- durere care se poate extinde la spate
- durere ușoară sau severă
- durere care poate dura câteva zile
- febră
- greaţă
- vărsături
- abdomen umflat sau sensibil
- ritm cardiac rapid
Simptomele pancreatitei cornice:
- durere în abdomenul superior sau fără durere
- durere care se poate extinde la spate
- durere care se poate agrava după masa
- diaree
- greaţă
- pierdere în greutate
- vărsături
Persoanele care suferă de pancreatită cronică pot prezenta și steatoree, adică scaune grase care emană un miros urât.
Steatoreea poate fi un semn de malabsorbție. Aceasta înseamnă că nu primiți toți nutrienții esențiali, deoarece pancreasul nu secretă suficiente enzime digestive pentru a vă descompune alimentele.
Cauzele pancreatitei
Pancreatita acută și cronică au multe din aceleași cauze. Acestea includ:
- calculi biliari
- consum excesiv de alcool
- unele medicamente
- cancer pancreatic
- infectii
- fibroză chistică
- răni la burtă
- intervenții chirurgicale abdominale
Nivelurile ridicate de calciu sau trigliceride (un tip de grăsime) în sânge pot duce, de asemenea, la pancreatită cronică.
Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute. Calculii biliari sunt mase mici, solide care se formează din bilă, un fluid care ajută la digestia.
Un calcul biliar suficient de mare se poate bloca la joncțiunea unde canalul pancreatic principal și canalul biliar comun se unesc. Aceste canale se varsă în duoden, prima parte a intestinului subțire.
Canalul pancreatic transportă enzimele digestive din pancreas. Canalul biliar comun transportă bila sau alte substanțe din ficat și vezica biliară.
Un calcul biliar blocat poate provoca o rezervă a acestor substanțe, ducând la inflamație atât în canalul biliar comun, cât și în pancreas.
Factori de risc pentru pancreatită:
- consum intens de alcool (mai mult de două băuturi pe zi)
- obezitatea
- fumat
- factori genetici
O combinație de factori de risc, cum ar fi fumatul și antecedentele familiale de pancreatită, crește șansele de a face pancreatită.
Fumatul sau consumul de alcool pot crește, de asemenea, riscul de dezvoltare a pancreatitei acute în pancreatită cronică.
Complicații ale pancreatitei
Unii oameni pot dezvolta complicații de la pancreatită. Aceste complicații sunt rare, dar sunt mai frecvente la persoanele cu pancreatită cronică:
- cancer pancreatic
- malnutriție
- Diabet
- infectii pancreatice
Poate provoca formarea de pseudochisturi atunci când țesutul și alte resturi se adună pe pancreas. Acestea pot dispărea de la sine. Dacă se rup, poate provoca infecții și sângerări care pot fi fatale dacă nu sunt tratate.
Diagnosticul de pancreatită
Medicul dumneavoastră va folosi, probabil, o combinație de teste de sânge și studii imagistice pentru a pune un diagnostic. Dacă aveți pancreatită acută, veți avea dureri abdominale severe. Testele de sânge pot arăta o creștere semnificativă a nivelului de enzime pancreatice.
Diferite tipuri de ecografii, RMN și CT pot dezvălui anatomia pancreasului, semne de inflamație și informații despre canalele biliare și pancreatice.
Un test de grăsime fecală poate determina, de asemenea, dacă scaunele dumneavoastră au un conținut de grăsime mai mare decât în mod normal.
Tratamentul pancreatitei
Tratamentul pentru pancreatita acută sau cronică implică adesea spitalizarea. Pancreasul are o contribuție esențială la procesele digestive și trebuie să se odihnească pentru a se vindeca.
Din acest motiv, este posibil să primiți fluide și nutriție special adaptate pe cale intravenoasă (IV) sau printr-un tub care merge din nas direct în stomac. Aceasta se numește sondă de alimentare nazogastrică.
Medicamentele pot ajuta la gestionarea durerii. Este posibil să primiți, de asemenea, enzime digestive artificiale pentru pancreatita cronică, dacă pancreasul nu produce suficient de la sine.
Reînceperea unei diete orale depinde de starea dumneavoastră. Unii oameni se simt mai bine după câteva zile. Alte persoane au nevoie de o săptămână sau două pentru a se vindeca suficient.
Intervenția chirurgicală
Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală dacă alte tratamente nu funcționează. Dacă medicul dumneavoastră diagnostichează calculi biliari, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare poate ajuta. Chirurgia poate elimina, de asemenea, părțile bolnave ale pancreasului.
Testul funcției pancreatice
Testul funcției pancreatice, numit și testul de stimulare a secretinei, arată dacă pancreasul dumneavoastră răspunde normal la secretină. Secretina este un hormon care face ca pancreasul să elibereze un lichid care ajută la digerarea alimentelor.
În timpul testului, medicul dumneavoastră vă va trece un tub prin nas sau gât și în jos în intestinul subțire. Îți vor injecta secretină în venă, apoi vor preleva mostre de lichid prin tub.
Medicul dumneavoastră va trimite lichidul la un laborator pentru a ajuta la diagnosticarea pancreatitei sau a altor afecțiuni care vă afectează pancreasul.
Dieta pentru pancreatită
O dietă echilibrată și săracă în grăsimi joacă un rol major în recuperarea după pancreatită.
Persoanele cu pancreatită cronică, în special, trebuie să monitorizeze cantitatea de grăsime pe care o consumă, deoarece funcția pancreasului a devenit compromisă.
Încercați să limitați sau să evitați următoarele alimente:
- carne roșie
- mâncare prajită
- lactate grase
- deserturi zaharoase
- băuturi îndulcite
- cofeină
- alcool
Mâncați mese mici pe tot parcursul zilei pentru a pune mai puțin stres asupra sistemului digestiv. Evitați alimentele bogate în proteine și antioxidanți. Beți multe lichide pentru a vă menține hidratat.
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate oferi suplimente de vitamine pentru a vă asigura că primiți nutrienții de care aveți nevoie.
Schimbări ale stilului de viață
Dacă fumați sau beți, renunțați la fumat tutun și reduceți consumul de alcool pentru a vă ajuta să vă vindecați mai rapid și complet.
Menținerea unei greutăți corporale moderate vă poate ajuta să evitați calculii biliari, o cauză principală a pancreatitei. O dietă echilibrată și menținerea hidratării vă pot ajuta, de asemenea, să vă recuperați și să preveniți pancreatita.