Durerea este sistemul de alarmă care ne anunţă că ceva nu este în regulă în organism. Află de la doctorul Mehmet Oz care sunt durerile pe care le ignorăm adesea, dar care trebuie să ne trimită la un consult!
Durerea este sistemul de alarmă care ne anunţă că ceva nu este în regulă în organism. Află de la doctorul Mehmet Oz care sunt durerile pe care le ignorăm adesea, dar care trebuie să ne trimită la un consult!
Atunci când organismul te anunţă prin intermediul unei dureri care persistă într-o anumită zonă că ceva nu este în ordine cu el, cea mai sigură soluţie pe care trebuie să o iei în calcul este consultul de specialitate. Nu este recomandat să ignori la nesfârşit o durere pe care o resimţi zilnic şi nicidecum nu trebuie să te obişnuieşti cu prezenţa ei.
Durerile asociate cu dezvoltarea tumorilor canceroase pot să apară în zona afectată sau să radieze în alte părţi ale corpului, explică medicul Mehmet Oz. De asemenea, aceasta poate să apară pe măsură ce tumora se dezvoltă sau după ce ai terminat un tratament, iar intensitatea durerilor este dată şi de localizarea tumoriii. Dr. Oz oferă un exemplu în acest sens: o tumoră localizată la creier va transmite semnale mai repede decât una care se dezvoltă la nivelul abdomenului, deoarece aceasta din urmă are mai mult spaţiu pentru a se creşte în dimensiuni.
Ce trebuie să avem în vedere este tocmai faptul că există unele tumori care nu dor decât în stadiu avansat, de aceea nu trebuie să uiţi de analizele anuale de rutină care pot să arate dacă există o problemă.
Iată ce dureri pot să ascundă o problemă foarte serioasă pe care nu trebuie să o laşi să avanseze:
1. Durerea constantă în piept
Poate să anunţe dezvoltarea unei tumori la plămâni, avertizează medicul Mehmet Oz. Tumorile localizate la nivelul plămânilor îngreunează respiraţia şi o fac să fie dureroasă.
2. Durerea constantă în abdomen
Poate să fie cauzată de cancerul de colon, iar colonoscopia este necesară pentru a depista polipii adenomatoşi, care apar în faza iniţială. Pentru a preveni acest lucru este necesar să faci anual o ecografie abdominală, iar în cazul în care polipii sunt prezenţi se recurge la un tratament şi îndepărtarea lor.
Ceea ce trebuie să reţii este faptul că această formă de cancer care afectează colonul şi rectul este vindecabil dacă se depistează la timp. Acest lucru este posibil doar dacă se recurge la un simplu control medical, cel puţin o dată pe an! O ecografie abdominală poate să depisteze boala în stadiu precoce.
Printre simptomele care pot anunţa cancerul de colon se numără: sângele în materiile fecale, constipaţia cronică, schimbarea consistenţei materiilor fecale, scăderea în greutate şi scaune de culoare neagră.
3. Durerea constantă în zona pelvină
Adică acea zonă care cuprinde uterul, ovarele şi vezica urinară. Deşi în unele situaţii simptomele de balonare, crampe abdominale şi durerea sunt prezente la menstruaţie, acestea pot să anunţe şi o problemă mai serioasă - cancerul ovarian. O problemă în acest tip de cancer este aceea că durerea apare în special atunci când tumora ajunge în stadii avansate. De aceea este recomandat să mergi anual la un consult ginecologic.
Alte simptome care pot anunţa cancerul ovarian: distensie abdominală, urinări frecvente, sângerări post-menopauzale, pierderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate, sângerări anale, balonare constantă.
4. Durere constantă de cap
Nu orice durere de cap pe care o resimţi poate să ascundă un cancer cerebral, ci anumite tipuri care persistă. Pe măsură ce tumora creşte, durerea va fi resimţită mai intens şi frecvent. Alte simptome care pot anunţa cancerul la creier: durere de cap cronică dimineaţa la trezire, durerea de cap care te trezeşte din somn însoţită de stări de vomă şi ameţeli, dar şi schimbările la nivelul senzaţiilor tactile, vizuale şi tulburările de echilibru.
5. Durerea constantă la nivelul oaselor
Cancerul osos poate să dea metastaze în alte organe, atenţionează dr. Oz. Pe lângă durere poate să cauzeze: dureri de spate, fracturi, anemie, infecţii frecvente, oboseală permanentă.