Cancerul de vezică urinară: 10 simptome pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Știi care sunt simptomele timpurii care pot anunța un cancer de vezică urinară? Este foarte important ca fiecare femeie să le cunoască și să acționeze din timp!
Cancerul de vezică urinară este mult mai rar întâlnit, spre deosebire de cel la sân, ovare, prostată, plămâni și piele. Însă, el reprezintă aproximativ 7% din totalul numărului de cazuri de cancer din lume. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul vezicii urinare este al patrulea cel mai frecvent cancer la bărbați și al treisprezecelea cel mai frecvent la femei.
Este aproximativ de cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Însă, cu toate aceste statistici, un număr mai mare de femei ajung să moară din cauza acestui tip de cancer spre deosebire de bărbați. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele cancerului de vezică urinară pot să fie ușor asociate cu alte probleme medicale.
Riscul de a dezvolta cancerul de vezică urinară crește odată cu înaintarea în vârstă și se estimează că aproximativ 70% dintre persoanele care dezvoltă cancer de vezică urinară prezintă simptome după vârsta de 65 de ani.
Cancerul de vezică urinară apare atunci când celule atipice se multiplică necontrolat la nivelul vezicii urinare. În această fază se vorbește despre un cancer de vezică urinară non-invaziv. Însă, dacă nu este depistat devreme și în lipsa unui tratament adecvat, celulele canceroase se înmulțesc și invadează stratul muscular, fiind vorba despre un cancer invaziv.
De aceea este foarte important să cunoști simptomele timpurii și să mergi la un consult urologic.
Cancerul de vezică urinară: 10 simptome pe care nu trebuie să le ignori
Simptome timpurii
Sânge în urină (simptomul nu este însoțit de dureri);
Nevoia de a urina mai frecvent decât în mod obișnuit;
Nevoia de a urina urgent;
Dificultăți întâmpinate în timpul urinării;
Durerile care apar în timpul urinării.
Simptome care apar mai târziu
6. Pofta de mâncare scăzută și pierderea bruscă în greutate;
7. Anemie;
8. Stări febrile;
9. Dureri lombare, osoase, anale și în regiunea pelvină;
10. Umflarea picioarelor și apariția unei inflamații la nivelul pelvisului.
Simptomele incipiente pot să fie ușor confundate cu alte probleme ale vezicii urinare, cum ar fi infecțiile urinare sau pietrele la rinichi.
Printre cei mai importanți factori de risc se numără fumatul, expunerea la radiații (în urma unui tratament pentru cancer), infecții repetate ale vezicii urinare, poluarea, pesticidele, anumite medicamente pentru tratarea cancerului sau a diabetului, munca într-un mediu foarte toxic, precum și o dietă bogată în mezeluri și afumături.
Cum să previi apariția cancerului de vezică urinară
Bea multă apă
Acesta este un prim lucru pe care nu trebuie să-l omiți și să-l respecți cu strictețe n fiecare zi. Un consum mare de apă diluează urina și favorizează eliminarea ei, deodată cu substanțele toxice din corp. Astfel, rinichii filtrează toxinele și ajută la eliminarea lor din vezica urinară.
Consumă multe legume și fructe
O diversitate de legume și fructe incluse în dieta zilnică furnizează corpului fibre și antioxidanți care au un efect puternic și împiedică apariția celulelor canceroase. Fibrele sunt importante, deoarece stimulează tranzitul intestinal și curăță organismul de toxine.