8 lucruri esenţiale despre cancerul ovarian. Îţi pot salva viaţa!
Cel mai important lucru este acela de a diagnostica de timpuriu cancerul ovarian. Deoarece este o boală foarte gravă, şansele de supravieţuire cresc dacă o descoperi în faza incipientă.
Este foarte important să reţii că un control ginecologic efectuat anual este cel care îţi poate salva viaţa. Diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii este esenţială şi creşte rata de supravieţuire. Pe lângă examenul de secreţie vaginală, testul Babeş-Papanicolau care detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legatură cu un potenţial cancer ovarian trebuie să faci şi ecografie abdominală sau transvaginală.„Deși numărul de paciente care vin constant la consultații de rutină este într-o ușoară creștere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”
Reţine aceste zece lucruri esenţiale despre cancerul ovarian, transmite-le mai departe familiei şi prietenelor tale şi nu amâna niciodată controlul ginecologic:
1. Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, având cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.
2. Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. Mergi la control ginecologic în fiecare an!
3. De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.
4. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, în timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar trăiesc la aceeași perioadă după diagnosticare.
5. Cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză.
6. Cu cât femeia ai mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul. Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei constituie factori de risc.
7. Nu confunda cancerul ovarian cu balonarea! Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Cele mai frecvente simptome includ:
1. Creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
2. Senzația de sațietate precoce
3. Dureri în abdomen
4. Necesitate frecventă de a urina.
"Mergeți la medicul de familie dacă manifestaţi aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului." spune Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
8. Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian și, în plus, 140.000 de femei din întreaga lume mor anual din cauza acestei boli.