Ai puncte negre pe iris? Iată ce spun petele de pe ochi despre sănătatea ta
Sănătate · Oftalmologie / 02.08.2017

Ai observat că ai mici puncte de culoare închisă pe iris, zona colorată a ochilor? Noi cercetări au dezvăluit care este adevărata cauză a acestor hiperpigmentări, numite "pistrui pe ochi", dar și de ce unii oameni le au, în timp ce alții nu.

Punctele de culoare închisă de pe iris apar la peste 60% din populație și sunt zone de celule melanocite anormale. Aceste celule produc melanină, pigmentul care oferă culoare pielii, ochilor și părului. Oamenii de știință sunt de părere că la fel ca și pistruii de pe piele, cei apăruți pe ochi sunt cauzți de expunerea excesivă la soare.

"În dermatologie, pielea intens pigmentată, afectată de pete, este rezultatul unei expuneri excesive la soare de-a lungul vieții. Suntem de părere că apariția petelor pigmentare pe iris este provocată de același proces"
, a declarat pentru health.com medicul Christoph Schwab, autorul studiului.

Pentru a-și demonstra teoria, Christoph Schwab, medic oftalmolog la Univesitatea de Medicină din Graz, Austria, a cerut ajutorul mai multor medici dermatologi și oftalmologi, care au examinat peste 600 de persoane. Subiecții au fost chestionați despre obiceiurile lor referitoare la expunerea la soare, inclusiv numărul episoadelor de arsuri solare cu care s-au confruntat de-a lungul vieții.

60% dintre subiecți prezentau cel puțin un punct pe iris. De asemenea, mai aveau ceva în comun față de cei care nu prezentau puncte pe iris. Erau mai în vârstă decât aceștia din urmă și au raportat mai multe episoade de arsuri solare de-a lungul vieții, dar și prezența petelor pe piele asociate cu expunerea excesivă la soare. 

Cercetătorii au ajuns la concluzia că petele pe iris sunt o consecință a expunerii cumulative ridicate la soare de-a lungul vieții.

Un alt detaliu interesant observat de oamenii de știință este acela că petele pigmentare de pe iris sunt de obicei localizate în partea inferioară a irisului și în zonele exterioare. Explicația este că sprâncenele și nasul umbresc zonele superioare și interioare ale irisului, lăsând partea de jos, din zonele exterioare, mult mai expuse la efectele nocive ale soarelui.

Deși punctele de pe ochi sunt inofensive și nu prezintă un pericol pentru sănătate, ele sunt totuși un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive pe care le poate avea expunerea excesivă la soare. "Prezența pistruilor pe iris indică o piele afectată de razele ultraviolete, un factor de risc în apariția cancerului de piele", a mai spus medicul.

"Dacă o persoană are puncte pe iris, în special de la o vârstă fragedă, ar trebui să se protejeze mai bine de razele soarelui", avertizează medicul. Este necesar să folosești cremă cu factor de protecție solară de fiecare dată când te expui la soare, să porți ochelari de soare și pălărie.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro