Oamenii care dorm 20 de minute sunt mai productivi. Dar ce impact are asta asupra sănătății?
Sănătate / 23.02.2018

Multe persoane nu dorm suficient. Dar există și unii oameni care încearcă să petreacă mai puțin timp în pat.

Leonardo da Vinci și Nikola Tesla erau adepți ai somnului polifazic. Se știe că oamenii care dorm în sesiuni de 20 de minute sunt mai productivi, însă care sunt implicațiile asupra sănătății?

Ce se întâmplă atunci când dormi câte 20 de minute?


Majoritatea oamenilor se odihnesc pentru o perioadă mai lungă de timp, de obicei noaptea. Somnul polifazic presupune scurte perioade de somn pe tot parcursul zilei. Există mai multe programe de somn polifazic, dar cel mai popular implică o perioadă mai lungă de somn, de la 90 de minute la 6 ore, suplimentată de perioade de 20 de minute de somn. Un alt program constă doar în sesiuni de 20 de minute de somn, pe tot parcursul zilei, în total reieșind 2-3 ore de somn pe zi.


Care este părerea specialiștilor cu privire la somnul de 20 de minute?


Cercetătorii nu sunt pro când vine vorba de această modalitate de odihnă. Există foarte puține informații despre studiile clinice care să demonstreze că somnul polifazic aduce beneficii sănătății. Dacă persoanele care dorm într-o manieră fragmentată ajung să doarmă mai puțin, apar consecințe asupra sănătății, inclusiv tulburări cognitive, probleme de memorie și un risc mai mare de producere a accidentelor. Persoanele care nu dorm cel puțin șapte ore în fiecare noapte sunt supuse unui risc mai mare de apariție a afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul și obezitatea, deoarece s-a demonstrat că privarea de somn perturbă nivelul hormonilor și crește nivelul zahărului din sânge și apetitul.


Chiar dacă îți poți păcăli corpul și intra imediat în faza de somn REM, acesta nu este un lucru natural. Atunci când realiniezi și modifici procentul stadiilor somnului, vei ajunge să schimbi o multitudine de funcții fiziologice diferite corelate cu stadiile somnului. Acest lucru ar putea influența sistemul endocrin și funcția metabolică.

Unele persoane pot funcționa corect și cu o perioadă mai scurtă de somn față de media recomandată, dar aceștia reprezintă excepția de la regulă. Pentru cei mai mulți oameni, lipsa de somn, fie că este cauzată de somnul polifazic sau de alte motive, va continua să se adune, afectând în cele din urmă starea generală de sănătate. În plus, somnul este ca un cont bancar. Nu poți dormi timp de o oră, apoi două ore, pe care să le combini cu alte patru ore și să spui că ai dormit șapte ore. Atunci când ai datorii față de somn, împrumutul pe care îl faci la organismul tău este la o rată a dobânzii foarte ridicată. Pentru o oră de somn, este nevoie de o întreagă noapte de recuperare a somnului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro