Multe dintre femeile cu cancer de sân ar putea renunța la chimioterapie conform unui nou studiu
Sănătate / 19.07.2018

Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer în stadiile incipiente ar putea să nu necesite chimioterapie ca parte a tratamentului, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la Societatea Americană de Oncologie Clinică. Iată de ce!

Care este motivul pentru care multe dintre femeile cu cancer de sân ar putea renunța la chimioterapie?


Studiul publicat în New England Journal of Medicine a analizat cât de bine evaluează riscul de cancer un test genetic utilizat pe scară largă, bazat pe 21 de gene legate de recurența cancerului mamar. Aceste date confirmă că, folosind un test cu 21 de gene de expresie pentru a evalua riscul de recurență a cancerului poate ajuta femeile să evite tratamentele inutile în cazul în care testul indică faptul că chimioterapia nu este de natură să ofere beneficii. Studiul a fost sponsorizat de National Cancer Institute și condus de ECOG-ACRIN Cancer Research Group.


Unii medici erau îngrjorați pentru tratamentele inutile pentru cancer și efectele secundare inutile ale chimioterapiei. Acum, cu aceste teste genomice, sunt descoperite mai multe tipuri de cancer mamar și terapiile sunt adaptate la tipul de cancer de sân pe care îl are fiecare femeie.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, World Cancer Research Fund International raportând 1,7 milioane de cazuri noi în 2012. Aproximativ 50% dintre toate femeile diagnosticate în întreaga lume au hormon-receptor pozitiv, HER2-negativ. Opțiunile de tratament includ medicamente care blochează estrogenul împreună cu sesiuni de chimioterapie pentru a reduce riscul recurenței. Femeile afectate de noile descoperiri sunt sensibile la estrogen, testele pentru HER2 sunt negative și au tumori sub 5 centimetri, care nu s-au răspândit la nivelul ganglionilor limfatici. De asemenea, au un scor între 11 și 25 la testul pentru recidivă.


Ceea ce face testul este să analizeze cele 21 gene diferite pentru a vedea dacă sunt active sau nu. După ce se uită la toate cele 21 de răspunsuri, îi dă cancerului un scor recurent între 0 și 100. Studiile anterioare au arătat că femeile cu scoruri între 0 și 10 ar putea renunța la chimioterapie, în timp ce persoanele cu scoruri peste 25 ar beneficia de adăugarea chimioterapiei în planul de tratament hormonal. Acestea sunt cancerele care probabil au fost deja cu metastaze și o cantitate mică de celule canceroase ar putea fi ascunsă în plămânii, ficatul sau oasele femeilor. De aceea, ar trebui inclusă și chimioterapia în planul de tratament.


Dar medicii nu erau siguri cum să trateze femeile cu scoruri în intervalul intermediar de 11-25. Multe femei au făcut chimioterapie, care poate avea efecte secundare devastatoare, incluzând anemia, slăbirea sistemului imunitar, căderea părului, diareea, oboseala și pierderea memoriei.

Alte reacții adverse mai puțin frecvente ale chimioterapiei includ pierderea osoasă și osteoporoza, problemele cardiace și problemele cu vederea.

Faza a treia a studiului clinic denumit TAILORx a urmărit mai mult de 10.000 de femei diagnosticate cu cancer de sân între 2006 și 2010. Dintre aceste femei, 6.711 au avut scoruri la test cuprinse între 11 și 25, ceea ce le-a plasat în grupul de risc intermediar. Acestei femei au fost apoi împărțite în două grupuri: unul care a primit terapie hormonală și chimioterapie și unul care a primit doar terapie hormonală.


Cercetătorii au urmărit femeile în medie 9 ani. La sfârșitul acelei perioade, au descoperit că 83,3% dintre cele care au făcut doar terapie hormonală nu au dezvoltat un al doilea cancer primar și nici nu a fost recurent primul. Pentru celălalt grup, cu terapie hormonală și chimioterapie, rata a fost de 84,3%, o diferență care nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic. Rata globală a supraviețuirii a fost similară: 93,9% dintre femeile care au făcut doar terapie hormonală și 93,8% dintre cele care au primit ambele terapii în planul de tratament.

Aceste constatări care au demonstrat că nu există niciun beneficiu al folosirii chimioterapiei pe lângă terapia hormonală pentru majoritatea pacienților din acest grup de risc intermediar vor ajuta oncologii și pacienții în luarea deciziilor cu privire la cel mai bun tratament.

30% dintre femeile din studiu au avut dovezi ale cancerului ascuns în corpurile lor. Pentru aceste femei s-a recomandat utilizarea hormonilor și chimioterapiei.

Dar există și o notă de precauție când vine vorba de interpretarea constatărilor studiului. Datele privind femeile aflate la premenopauză și cele mai tinere de 50 de ani care au fost către 16-25 la test au fost analizate separat. Rezultatele au arătat că ar putea exista mici beneficii ale chimioterapiei. Tumorile cresc mai agresiv la femeile de la premenopauză. Aceste femei ar trebui să discute atent opțiunile cu oncologii, pentru că ar putea fi posibili candidați pentru terapii mai agresive.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro