Tulburările alimentare la vârsta mijlocie: o problemă ignorată?
Când te gândești la tulburările alimentare îți vin în minte adolescente sau tinere afectate de stres sau alți factori care nu își gestionează alimentația în mod sănătos? Se poate întâmpla la toate vârstele și consecințele pot fi foarte grave.
Vârsta mijlocie este definită ca intervalul între 40 și 55 de ani. Atât pe rețelele de socializare, cât și în cadrul studiilor de specialitate această categorie de vârstă este inclusă mult mai rar când se discută despre tulburările alimentare, deși s-a demonstrat că multe persoane sunt afectate de problemele de alimentație.
Evoluția alimentației problematice
Există 3 variante care pot induce tulburările alimentare apărute la vârsta mijlocie:
1. Probleme cronice apărute din adolescență
O proporție ridicată de persoane care au tulburări alimentare după 40 de ani se confruntă cu ele de foarte mult timp, debutul afecțiunilor manifestându-se în adolescență sau, în cazuri mai rare, chiar în copilărie. Și-au petrecut toată vârsta adultă luptându-se cu această problemă.
2. Revenirea unei probleme aparent rezolvate
Este posibil ca persoanele de vârstă mijlocie să fi suferit în adolescență sau în jurul vârstei de 20 de ani de o tulburare alimentară și să fi reușit să o combată, dar problema ar putea reapărea din nou după ce trec de 40 de ani.
3. Apariția spontană a problemei direct după 40 de ani
Pentru unele persoane problemele de alimentație apar direct la această vârstă, fără să fi avut manifestări de acest gen până atunci.
Primele două variante se întâlnesc mai des decât a treia, fiind destul de rar ca aceste tuburări să apară pe neașteptate la vârsta mijlocie. Din păcate există destul de multe persoane de această vârstă care se confruntă cu asemenea afecțiuni, dar sunt o categorie neglijată în favoarea cazurilor de anorexie sau bulimie din rândul adolescentelor. Nu există foarte multe studii în domeniu, dar treptat se conștientizează faptul că problemele alimentare apar destul de frecvent în acest interval de vârstă. Astfel, în fiecare an 5% dintre femeile de vârstă mijlocie sunt afectate de tulburări alimentare.
Caracteristici
Destul de puține persoane de peste 40 de ani se prezintă la medic pentru bulimie sau anorexie, față de tineri, care predomină. Imaginea asupra propriului corp, cauza principală din spatele alimentației problematice, se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă. Schimbările care intervin în cadrul tranziției spre menopauză pot crea probleme multiple. Este vorba despre reducerea masei musculare, creșterea ponderii de țesut adipos, diminuarea fermității pielii, albirea părului și modificarea formei sau aspectului sânilor. Din moment ce reclamele prezintă constant frumusețea numai ca pe o variantă întinerită a fiecărei femei nu este greu de înțeles de ce procesul de îmbătrânire poate crea anxietate și sentimentul de vinovăție legat de mâncare.
Faptul că persoanele în vârstă nu sunt reprezentate într-o lumină pozitivă în majoritatea reclamelor sau sunt complet ignorate nu face decât să întărească mesajul că îmbătrânirea este un lucru care te face mai puțin atrăgător. Comentariile legate de riduri sau îngrășare agravează lucrurile și de aici nu este decât un pas până la tulburările alimentare care pot periclita sănătatea.
Cauze
La fel ca și tulburările alimentare apărute la vârste mai mici, cele de la vârsta mijlocie pot avea cauze genetice, biologice sau legate de mediul ambiant. Se consideră că fluctuațiile hormonale pot influența manifestarea acestor afecțiuni. De exemplu, estrogenul poate activa problemele de alimentație în adolescență, când organismul se obișnuiește cu apariția menstruației. În mod similar, în perioada de perimenopauză, când producția de estrogen scade, crește din nou riscul de tulburări alimentare.
Creșterea în greutate asociată cu înaintarea în vârstă sporește riscul manifestării afecțiunilor, în special în cazul tulburărilor apărute spontan, nu în cadrul unui ciclu cronic început din adolescență.
Factorii de ordin psihologic care pot influența negativ obiceiurile alimentare la vârsta mijlocie sunt:
- îmbolnăvirile sau perioadele lungi de recuperare după operații;
- suferința cauzată de decesul partenerului de viață;
- momentul în care copiii pleacă de acasă la facultate sau pentru a-și întemeia propria familie;
- infidelitatea sau divorțul;
- mutatul într-o casă nouă sau într-un alt cartier;
- pensionarea.