Terapia prin muzică pentru boala Alzheimer: 3 beneficii
Atunci când cuvintele nu mai au efect, muzica le completează. Terapia prin muzică poate fi utilă pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer, chiar și în stadiile avansate. Descoperă ce beneficii are.
Ezinma Ramsay, o violonistă în vârstă de 24 de ani din New York, îi cântă în fiecare săptămână unui pacient care are maladia Alzheimer. „Nu își amintește întotdeauna ce zi a săptămânii este, dar recunoaște de fiecare dată muzica. Fredonează în timp ce cânt și se înveselește, iar infirmierii îmi povestesc cum reia melodiile tot restul săptămânii după ce plec. Este uimitor”, povestește artista. Într-adevăr, terapia prin muzică poate stimula memoria bolnavilor și le dă o stare de bine.
Dar ce este terapia prin muzică?
Potrivit lui Al Boumanis, director de comunicare al Asociației Americane pentru Terapia prin Muzică, din care fac parte aproximativ 4.000 de terapeuți certificați, această terapie este focalizată asupra populației care înaintează în vârstă. De multe ori terapeuții își desfășoară activitatea în azile, spitale sau centre speciale pentru reabilitare. Boumanis definește terapia prin muzică drept o profesie care utilizează muzica drept instrument principal de tratament, fără obiectivul de a crea aptitudini muzicale în rândul pacienților.
De exemplu, muzica poate fi folosită pentru a aduce mai aproape amintirea unor momente fericite, astfel încât anxietatea sau depresia să fie combătute în mod eficient printr-o stare de relaxare și un plus de optimism. Persoanele sedentare primesc un impuls de energie prin intermediul muzicii, fiind încurajate să se implice în mai multe activități care le plac.
În urma studiilor realizate prin colaborarea dintre Institutul Max Planck din Leipzig și Universitatea din Amsterdam s-a constatat că memoria muzicală, spre deosebire de alte părți ale creierului afectate de boala Alzheimer, poate rămâne intactă. Acest lucru se explică prin faptul că urmărirea unei melodii și fredonatul sau cântatul sunt gestionate de o parte a creierului care nu utilizează funcțiile cognitive, potrivit Fundației pentru Boala Alzheimer din SUA.
Iată care sunt principalele efecte benefice ale terapiei prin muzică în cazul celor care suferă de maladia Alzheimer:
1. Conexiunile emoționale
Muzica poate conecta oamenii și adaugă o nouă dimensiune comunicării. „Multe persoane diagnosticate cu Alzheimer nu pot desfășura o activitate cu o semnificație aparte, iar muzica vine să completeze acest gol lăsat de dispariția amintirilor”, potrivit Ruth Drew, directorul Asociației pentru Alzheimer din Chicago. Muzica reduce plictiseala sau agitația, calmează pacienții și îi binedispune.
„Este mult mai eficient să avem grijă de persoanele care sunt optimiste decât să avem pacienți speriați, agitați sau supărați”, explică aceasta.
2. Afecțiunea și apropierea
În stadiile avansate boala Alzheimer poate afecta capacitatea pacienților de a interacționa cu persoanele dragi. Cu toate acestea, muzica poate redimensiona apropierea față de soț, soție, familie sau prieteni. Reprezentanții Fundației pentru Boala Alzheimer au declarat că în practică s-a constatat că muzica poate da impulsul necesar pentru îmbrățișări și favorizează mișcările ritmice, în concordanță cu melodia.
3. Cântatul are efecte benefice
Dacă în afară de a asculta muzică, pacienții aleg să și cânte versurile efectele benefice se multiplică. În cadrul studiilor de specialitate s-a demonstrat că pacienții care cântă cel puțin 3 cântece pe săptămână, timp de 4 luni, sunt mult mai optimiști și obțin o îmbunătățire a funcțiilor cognitive, față de cei care preferă doar să asculte.
Trebuie aleasă întotdeauna muzica preferată a pacientului
Înainte de a se începe terapia prin muzică are loc de obicei o discuție cu familia pacientului pentru a se identifica tipul de melodii care îi plăceau la vârsta de 18-25 de ani. Cei dragi nu trebuie să încerce să impună gusturile lor pentru că dacă pacientul nu reacționează pozitiv la muzică efectele benefice nu vor apărea.
Indiferent dacă este vorba despre muzică rock, clasică sau country, important este să-i placă persoanei respective. În cazul în care afirmă că nu-i place terapeutul va selecta diferite genuri muzicale până când se va identifica mai clar ce preferă pacientul. Astfel, terapeuții creează un playlist personalizat pentru fiecare pacient, oferind confort, sprijin și alinare.