Studiu BBC: Cât este de nociv sedentarismul pentru sănătatea ta
Sănătate · Medicina preventiva / 22.10.2012

Inactivitatea pentru perioade lungi de timp creşte riscul apariţiei bolilor de inimă, diabet, şi chiar poate cauza moartea, sugerează cercetătorii britanici. Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Leicester şi Loughborough spun că sunt afectate chiar şi persoanele care fac activităţi fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile.

Inactivitatea pentru perioade lungi de timp creşte riscul apariţiei bolilor de inimă, diabet, şi chiar poate cauza moartea, sugerează cercetătorii britanici. Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Leicester şi Loughborough spun că sunt afectate chiar şi persoanele care fac activităţi fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile.

Studiul, publicat în revista Diabetologia, a analizat 18 studii existente care implică aproape 800.000 de oameni. Fiecare dintre studiile evaluate au folosit măsurători diferite – de la timpul petrecut în faţa televizorului (mai mult sau mai puţin de 14 ore, săptămânal), la raportările privind timpul în care subiecţii au stat aşezaţi de-a lungul unei zile (mai puţin de 3 ore sau mai mult de 8). Acest lucru face dificilă stabilirea unei limite absolute de timp dincolo de care sedentarismul este nociv pentru sănătate. Totuşi, conducătoarea studiului, Dr. Emma Wilmot, a concluzionat că este clar faptul că persoanele cu o sedentaritate îndelungată au un risc mai mare de diabet zaharat, boli de inimă şi moarte decât cei care limitează această perioadă de inactivitate fizică. Însă chiar şi pentru aceştia din urmă, „lipsa mişcării rămâne un risc important pentru sănătate”.


„Oamenii se conving că au un stil de viață sănătos dacă fac mişcare timp de 30 de minute zilnic. Dacă mergi la sala de sport după ce ai stat la birou toată ziua, în timp ce colegul tău se duce acasă să privească la TV, ai mai multe şanse să ai o stare de sănătate mai bună decat acesta. Dar nu e de ajuns, trebuie să te gândeşti serios şi la celelalte 23.5 ore din zi", a adaugat Dr. Emma Wilmot.


“Rezultatele acestui nou studiu, susţin metodologiile mişcării naţionale de educare şi informare „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS” care activează anual peste 43.000 de elevi din ciclul primar din Bucureşti şi Roman, cu vârsta de până la 12 ani, familiile acestora într-o suită de activităţti în şcoli şi în timpul liber, menite a lupta şi împotriva sedentarismului. Cele 201 „Cluburi SETS de mişcare şi distracţie” create şi susţinute voluntar de peste 8.000 de elevi, arată dorinţa acestora de a face sport. Este importantă formarea din copilărie a obiceiului de a face zilnic activităţi fizice pentru a preveni obezitatea. O familie bine informată, va putea asigura condiţiile ca dieta copiilor să fie variată, porţiile să fie moderate, apa, fructele şi legumele proaspete să nu lipsească, şi totodată copilul lor să facă zilnic suficientă mişcare pentru a se dezvolta armonios”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinta Fundaţiei PRAIS, iniţiatoarea mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS”.


Mai sănătoşi, prin schimbarea stilului de viaţă


Cercetările au relevat că cea mai puternică asociere găsită a fost aceea dintre sedentarismul prelungit şi diabetul zaharat. Există dovezi clare că lipsa mişcării pe perioade prelungite afectează negativ nivelul de glucoză din sânge şi creşte rezistenţa la insulină - iar oamenii de ştiinta încă lucrează la descifrarea exactă a acestui mecanism. Dr. Wilmot crede că mesajul acestui studiu i-ar putea ajuta pe cei cu risc ridicat de diabet zaharat, cum ar fi persoanele obeze, pentru că promovează ideea influenţării în bine a stării de sănătate prin intermediul schimbării stilului de viață – lucru relativ  ușor de făcut.


Prof. Stuart Biddle, de la Universitatea Loughborough, care a lucrat, de asemenea, la studiu, a declarat: "Există multe moduri în care putem reduce timpul petrecut în mod sedentar, cum ar fi de întreruperea perioadelor lungi de lucru la computer, la locul de muncă. Putem avea întâlniri «în picioare», putem face o plimbare în timpul pauzei de prânz, iar seara putem reduce timpul de vizionare a TV căutând activităţi mai putin sedentare."


Dr. Matei Hobbs, director de cercetare la institutul Diabetes UK, a declarat că oamenii ar trebui să fie încurajaţi să facă mişcare. "Reducerea timpului petrecut în mod sedentar şi înlocuirea acestuia cu mai multă activitate fizică este o modalitate foarte bună de a ne menţine o greutate optimă, iar acesta este cel mai bun mod de a minimiza riscul de diabet de tip 2."
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro