Semnale de alarmă timpurii pe care le dă ficatul tău
Sănătate · Medicina preventiva / 29.04.2018

Un ficat sănătos este vital pentru starea generală de sănătate a organismului. Potrivit statisticilor din Marea Britanie, bolile hepatice au fost clasate drept a cincea cauză majoră de deces.

Afecțiunile hepatice sunt recunoscute ca fiind a doua cauză a mortalității în rândul bolilor digestive în Statele Unite. Cauzele potențiale ale leziunilor hepatice sunt numeroase și includ predispoziția genetică, bolile hepatice pe termen lung și expunerea prelungită la substanțe toxice. Este important să observi acele semnale de alarmă timpurii pe care le dă ficatul tău. Iată care sunt acestea!

Ce semnale de alarmă îți dă ficatul tău?


1. Oboseală


Diferite studii au concluzionat că oboseala cronică și epuizarent sunt cele mai frecvente simptome ale leziunilor hepatice. Specialiștii în medicină speculează că oboseala și epuizarea cauzate de ficat reprezintă un produs secundar al modificărilor neurochimice în creier și al dezechilibrelor hormonale. Exacerbarea sentimentelor de oboseală și epuizare cauzează un nivel ridicat de produse secundare toxice în sânge, care nu pot fi eliminate în mod corespunzător de un ficat afectat.


2. Piele uscată sau iritată


Pielea iritată și mâncărimile care par să persiste reprezintă o altă indicație potențială a afecțiunilor hepatice. Pentru a fi sănătoasă, pielea necesită umezeală prin transmiterea fluidelor în organism. Atunci când nu se întâmplă acest lucru, nu este neobișnuit ca pielea să aibă un aspect diferit, adică înroșirea mâinilor sau a picioarelor, îngălbenirea membranelor mucoase sau inopinarea inexplicabilă din anumite zone.

3. Durere abdominală


Dacă ficatul are probleme, este obișnuit să simți durere în jurul zonei abdominale. Utilizarea pe termen lung a unor tipuri de medicamente pe bază de prescripție medicală poate determina apariția leziunilor hepatice. Persoanele care se confruntă cu dureri abdominale persistente și au utilizat medicamente pe o perioadă lungă de timp ar trebui să consulte un medic.

4. Stare de greață


Una dintre funcțiile primare ale ficatului este reprezentată de detoxifierea și eliminarea substanțelor toxice din organism. Când funcția de detoxifiere a ficatului este afectată, poate apărea o serie de probleme, inclusiv modificări bruște ale digestiei normale și ale metabolismului. Ficatul este un organ mare în sistemul digestiv. Prin urmare, orice afecțiune legată de ficat se poate manifesta prin probleme difestive. Greața și vărsăturile apar frecvent din cauza acumulării de toxine, pe care ficatul nu le poate elimina.


5. Vânătăi


Printre rolurile cele mai importante ale ficatului este cel de a ajuta organismul să producă enzimele proteice necesare. Iar acestea ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Când acest mecanism de coagulare a sângelui este afectat, modificările aspectului pielii sunt frecvente.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro