Durerea de călcâie: cauze și remedii
Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber.
Durerea de călcâie este resimțită de obicei sub călcâi sau exact în spatele lui. Nu este cauzată de leziuni specifice, fiind declanșată adesea de purtarea pantofilor foarte joși. De obicei dispare cu ajutorul remediilor simple, utilizate acasă, însă disconfortul va fi accentuat.
De ce apare durerea de călcâie?
Această durere nu este provocată de o leziune singulară, cum ar fi o entorsă ori o căzătură, ci de presiunea exercitată în mod repetat asupra călcâielor.
Iată care sunt cauzele principale ale durerii de călcâie:
1. Fasciita plantară
Reprezintă inflamarea ligamentelor care fac legătura între osul călcâiului și vârful piciorului. Acest tip de durere apare datorită conformației piciorului și se va resimți sub călcâi, în special după perioade prelungite de repaus. Pot apărea și crampe musculare.
2. Bursita
Se referă la inflamația care apare în spatele călcâiului și este provocată de aterizarea incorectă după sărituri sau de presiunea exercitată de încălțămintea aleasă. Uneori tendonul lui Ahile se poate umfla, iar pe măsură ce trece timpul durerea se va agrava.
3. Inflamarea cronică a călcâiului
Se datorează de obicei călcatului prea apăsat și supunerii călcâiului unei presiuni excesive.
4. Tendinita Ahileană
Este o afecțiune cronică asociată cu degradarea progresivă a tendonului lui Ahile, care nu funcționează optim din cauza leziunilor multiple, microscopice, care nu se pot vindeca de la sine. Pe măsură ce se accentuează presiunea leziunile își vor mări dimensiunile, tendonul se va slăbi și vor apărea durerile.
5. Sindromul de tunel tarsian
Reprezintă o comprimare a nervului tibial posterior și se poate manifesta la nivelul gleznei sau labei piciorului.
6. Fracturile de oboseală sau „de stres”
Sunt fracturile cauzate de activități repetitive, antrenamente solicitante, sport sau muncă fizică intensă. Alergătorii de performanță sunt predispuși în mod special la acest tip de fracturi. Și osteoporoza poate favoriza fracturile de stres.
7. Boala Severs
Reprezintă cauza principală a durerilor de călcâie manifestate la copiii sau adolescenții atleți și se datorează microtraumelor repetitive de la nivelul călcâielor. Afectează copiii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani.
Alte cauze posibile pentru durerea de călcâie sunt:
- ruptura de tendon ahilean;
- problemele de circulație a sângelui;
- vânătăile de la nivelul osului;
- postura incorectă din timpul mersului sau alergatului;
- guta;
- osteomielita.
Ce remedii poți folosi?
Dacă durerea nu este severă poți obține o ameliorare a stării tale aplicând următoarele sfaturi:
1. Odihnește-te
Evită să alergi sau să stai în pcioare intervale lungi de timp, nu merge pe suprafețe din ciment și nu realiza activități care solicită călcâiele.
2. Folosește gheața
Pune un pachet cu gheață sau gel de la congelator într-o cârpă moale și aplică pe zona afectată cel puțin 15 minute. Evită să pui gheața direct pe piele.
3. Alege-ți pantofii cu atenție
Optează pentru pantofi care îți vin bine și asigură o susținere adecvată pentru laba piciorului. Acest lucru este extrem de important dacă faci sport de performanță.
4. Folosește un suport pentru călcâie
Poți alege pernițele din gel pentru călcâie în formă de cupă pentru a reduce durerea.
Când să te adresezi medicului?
Trebuie neapărat să mergi la un consult de specialitate dacă observi următoarele simptome:
- durere severă și umflarea călcâiului;
- amorțeală sau senzație de înțepături în zona călcâiului;
- febră;
- imposibilitatea de a sta pe vârfuri sau de a te apleca;
- dificultăți în ritmul normal de mers;
- persistența durerii în momentele de repaus;
- durerea nu dispare după o săptămână.