De ce urinezi des: 5 cauze posibile
Trebuie să te întrerupi tocmai în mijlocul activităților preferate pentru a merge la toaletă? Află de ce urinezi des și cum poți remedia situația.
Dacă observi că trebuie să-ți întrerupi mereu activitatea pentru a face drumuri la toaletă, este indicat să analizezi care ar putea fi cauza. Atunci când te întrebi de ce urinezi des trebuie să iei în calcul și stilul tău de viață sau dieta pentru a fi sigur că nu treci cu vederea un lucru important. Mersul des la toaletă poate fi enervant și îți strică voia bună mai ales dacă ești implicat într-o activitate captivantă, dar nu trebuie să te stresezi ci să încerci să-ți dai seama care este motivul acestei situații. Enervarea sau frustrarea nu vor face decât să înrăutățească problema, așa că respiră adânc și încearcă să te relaxezi în timp ce analizezi obiectiv situația.
Iată de ce urinezi des și ce trebuie să faci pentru a te simți mai bine:
1. Bei prea multe lichide
Urinatul este de obicei rezultatul consumului de lichide, iar cu cât vei bea mai mult, cu atât vei merge mai des și la toaletă. Dacă observi că drumurile tale sunt tot mai dese, gândește-te cât lichid bei. „Atunci când consumi o cantitate prea mare de lichide, organismul va elimina excesul”, explică dr. Tanaka Dune, specialist urolog. Nevoile de hidratare prin intermediul lichidelor diferă de la persoană la persoană, în funcție de înălțime, greutate și nivel de activitate. În general ar trebui să bei aproximativ 10 pahare de apă în fiecare zi.
Un indicator eficient pentru a-ți da seama dacă ai consumat suficiente lichide este culoarea urinei. Dacă este de un galben deschis sau chiar transparent înseamnă că organismul este hidratat optim. Însă, dacă observi că urina este mereu transparentă și mergi des la toaletă, este posibil să bei prea multă apă. Acest lucru nu pune în pericol sănătatea decât în cazuri rare, însă ai putea reduce disconfortul prin diminuarea cantității de lichid băut de-a lungul zilei.
2. Consumi diuretice în exces
Acest lucru se poate întâmpla accidental, dar cu siguranță vei simți nevoia să mergi mai des la toaletă din această cauză. Băuturile precum cafeaua, sucurile acidulate sau ceaiul au o acțiune diuretică, influențând frecvența urinării. Cresc cantitatea de apă și sare eliminată de rinichi. De asemenea, există și medicamente care au un efect diuretic, cum sunt cele pentru reducerea tensiunii arteriale sau unele pilule anticoncepționale.
3. Ai o infecție urinară
Acumularea bacteriilor poate afecta vezica urinară și uretra, iar în cazuri mai grave chiar rinichii. În urma apariției infecției, vezica urinară se inflamează, ceea ce te poate face să simți nevoia de a urina foarte des. Din păcate nu te ajută deloc să aștepți să treacă. O infecție urinară necesită un consult de specialitate și prescrierea unui tratament pe bază de antibiotice. Este foarte important să te programezi la un consult de îndată ce observi simptomele pentru că o infecție urinară netratată poate avansa până la nivelul rinichilor, cauzând dureri și punându-ți viața în pericol.
4. Ești însărcinată
În primul trimestru de sarcină volumul de sânge crește, iar rinichii trebuie să filtreze cantitatea suplimentară de lichid. Urinatul des poate continua chiar și în al doilea trimestru de sarcină, dar se va diminua cel mai probabil spre sfârșitul sarcinii. Nu vei avea parte doar de drumuri dese la toaletă, ci ar putea apărea și incontinența urinară, declanșată de strănut, ridicarea greutăților sau chiar de râsul prelungit. Poți purta absorbante speciale pentru a preveni pătarea lenjeriei intime și ar trebui să mergi și la un consult pentru a te asigura că lichidul pierdut nu este cel amniotic.
5. Fibromul uterin
Este vorba despre o masă celulară care apare la exteriorul cavității uterine, în interiorul uterului sau în peretele acestuia. Fibroamele apar foarte des la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, fiind afecțiuni benigne. Unul dintre efectele secundare este nevoia constantă de a urina deoarece fibromul exercită presiune asupra vezicii urinare. De asemenea, prezența fibroamelor poate fi semnalată și de menstruații abundente, dureri abdominale și probleme de fertilitate.
Dacă ai aceste simptome programează-te la un consult de specialitate. Există foarte multe opțiuni pentru tratarea fibroamelor, de la pilulele anticoncepționale până la intervențiile chirurgicale sau histerectomie.