De ce tremură unii oameni când au nevoie urgent la toaletă?
Sănătate · Medicina preventiva / 06.01.2019

Urgențele la toaletă sunt asociate în mod ciudat cu tremurul. De la copiii care tremură violent, semnificând că trebuie să le schimbi scutecul, fenomentul acesta persistă chiar și la vârsta adultă.

Dar ce se întâmplă în interiorul corpului nostru pentru a genera acest răspuns neobișnuit la o funcție de bază a organismului uman? Iată de ce tremură unii oameni când au nevoie urgent la toaletă!

Care este motivul pentru care unii oameni tremură când au nevoie urgent la toaletă?


Adevărul este că nu se știe cu exactitate. Nu există o cercetare pe această temă, care să poată da un răspuns precis pentru fundamentele biologice ale acestui fenoment. Dar cu ajutorul a ceea ce oamenii de știință știu despre vezica urinară și relația acesteia cu sistemul nervos, aceștia au creat câteva explicații posibile cu privire la motivul pentru care unii oameni tremură când trebuie să urineze. Acestea se concentrează pe două idei principale: tremurul este cauzat fie de senzația de scădere a temperaturii, în timp ce urina caldă iese din corpul tău, fie de o confuzie la nivelul semnalelor din sistemul nervos autonom.

Prima idee se bazează pe faptul că, în mod obișnuit, tremurăm când simțim o răcire bruscă. În ceea ce privește urina, în momentul în care ne expunem regiunile noastre inferioare (o necesitate evidentă pentru a urina) la aerul rece și apoi, în același timp, golim corpul de lichid cald, se creează un dezechilibru al temperaturii interne, care declanșează un tremur incontrolabil.

Dar unii oameni de știință nu sunt convinși de această idee. Aceștia preferă teoria alternativă, care își are rădăcinile mai adânc în sistemul nervos. Procesul de urinare este supravegheat de sistemul nervos autonom, centrul de control care orchestrează multe funcții automate ale corpului, cum ar fi temperatura și bătăile inimii. În mod evident, urinarea nu este în întregime automată, pentru că avem controlul voluntar asupra momentului când putem urina. Dar înaintea acelei decizii cruciale, urinatul este în mare parte guvernat de două părți ale sistemului nervos autonom, numite sistemul nervos parasimpatic și sistemul nervos simpatic. 

Când vezica este plină, receptorii mici din peretele său muscular detectează mișcarea vezicii urinare care se întinde și acționează un set de nervi în măduva spinării, numiți nervii sacrali. La rândul lor, aceștia activează sistemul nervos parasimpatic, ducând astfel la contractarea peretelui muscular al vezicii, pregătindu-l pentru a elimina urina din corp. Acest proces autonom funcționează ca un întrerupător, suprimând reflexele nervoase instructive în timp ce vezica urinară se umple. Însă reflexele sunt stimulate să acționeze atunci când vezica urinară este plină. O ciudățenie a acestui proces este că, atunci când urina părăsește corpul, scade tensiunea arterială. Tensiunea arterială crește ușor atunci când vezica urinară este plină și scade când este golită vezică. 

Ce se întâmplă în continuare este dificil de explicat din punct de vedere biologic. Dar se pare că această scădere bruscă a tensiunii arteriale provoacă o reacție din partea sistemului nervos simpatic, o parte a sistemului nervos autonom care este implicată în răspunsul corpului de fugă sau luptă.

Un alt detaliu este că bărbații par să experimenteze acest fenomen mai mult decât femeile, ceea ce ar putea fi explicat prin faptul că bărbații stau în picioare de obicei atunci când urinează, lucru care intensifică scăderea tensiunii arteriale, despre care se crede că precede tremurul. 

Oricare ar fi cauza, această ciudățenie a corpului nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Nu a existat nicio cercetare substanțială pe această temă, însă este o funcție normală a corpului și nu ar trebui să te îngrijorezi. De fapt, bărbații ar trebui să își facă griji doar să nimerească toaleta atunci când apare tremurul.v
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro