De ce să te fereşti la mare ca să nu faci toxiinfecţie alimentară
Oricât de conştiincioşi ar fi inspectorii de la Protecţia Consumatorului, numărul lor este prea mic pentru a verifica în detaliu fiecare local sau supermarket de pe litoral.
Oricât de conștiincioși ar fi inspectorii de la Protecția Consumatorului, numărul lor este prea mic pentru a verifica în detaliu fiecare local sau supermarket de pe litoral. Dacă vrei să nu te îmbolnăvești, este important ții cont chiar tu condițiile de igienă în care este depozitată și preparată mâncarea și să te ferești de riscurile evidente. Iată 6 tipuri de alimente de care să te ferești la mare ca să nu faci toxiinfecție alimentară.Carne păstrată și pregătită necorespunzător
Pe timpul verii, carnea este cel mai vulnerabil aliment, deoarece numărul de bacterii periculoase se dublează în fiecare oră când aceasta este păstrată la temperaturi prea ridicate.
Gătită corespunzator, carnea nu prezintă un risc la fel de mare. Cere fripturi bine făcute și verifică-le în interior înainte să mănânci. Carnea de pui preparată corect are culoarea albă, iar cea de vită sau de porc nu trebuie să fie niciodată roz la interior sau să mai conțină urme de sânge.
Orice aliment păstrat neacoperit
Agenții patogeni care produc toxiinfecție alimentară nu se dezvoltă întotdeauna pe alimente, pot fi aduși și de mâini murdare.
Evită să mânanci alimente vândute stradal ce nu sunt protejate corespunzător de praf si mizerie. Aici sunt incluși colacii secuiești (Kürtős kalács), covrigii și chiar și porumbul fiert.
Înghețată la cornet
Uneori, înghețata la cornet vândută stradal nu este manevrată de oameni a căror prioritate este sănătatea consumatorilor.
Chiar dacă este produsă pe loc din praf amestecat cu apă, înghețata poate fi păstrată la temperaturi necorespunzătoare. Când afară sunt peste 40 de grade, un aparat de înghețată aflat în soare poate să nu mai reușească să o păstreze la temperatura optimă. Igienizarea necorespunzătoare a robineților dozatorului, unde pot rămâne urme de înghetață este o altă problemă.
Peștele prăjit foarte sărat
Orice aliment prăjit în ulei poate avea un risc ridicat de toxiinfecție alimentară pe litoral. Problema este adesea uleiul care nu este schimbat la intervalul corect. Lăsat să devină rânced în temperaturile ridicate, gustul uleiului stricat nu este întotdeauna evident în alimentele prăjite în el.
Pestele prăjit foarte sărat este și mai periculos. Sarea ascunde bine orice gust din carnea de pește care ți-ar putea atrage atenția că mânânci ceva stricat, care te-ar putea îmbolnăvi.
Lactate aproape de termenul de valabilitate
Ca și carnea, lactatele devin un factor de risc pe litoral, când sunt păstrate la temperaturi prea ridicate. Verifică în alimentară termenul de garanție și temperatura la care sunt păstrate laptele sau iaurtul.
Dacă ți se pare că sunt prea calde la atingere, cumpără-le din altă parte. Ține cont și de data de expirare, mai mult decât de obicei și nu mai mânca lactatele în ultima zi de valabilitate înscrisă pe ambalaj.
Fructe nespălate corect
Fie că poftești la fructe de sezon sau la banane vândute pe plajă, spală corect fructele înainte să le mânanci. Cele mai multe bacterii periculoase care pot produce toxiinfecție alimentară sunt îndepartare prin spălarea corectă cu un jet puternic de apă. În cazul bananelor, dacă nu le poți spăla și nici nu te poți spăla pe măini, asigură-te că nu atingi în niciun fel miezul fructului după ce ai pus mâna pe coajă.