9 mituri despre toxiinfecția alimentară
Una din 6 persoane se îmbolnăvește după ce consumă alimente alterate. Toxiinfecția alimentară poate fi cauzată de microbi, viruși sau substanțe chimice. Descoperă mai multe despre această afecțiune.
Deși te poate face să te simți brusc foarte rău, toxiinfecția alimentară nu primește tot timpul atenția necesară pentru că există ideea că nu este o boală cu adevărat gravă. Din păcate, afectarea sistemului digestiv îți poate periclita starea generală de sănătate și este recomandat să tratezi cu atenție această afecțiune pentru a preveni consecințele negative pe termen lung.
Iată care sunt principalele mituri legate de toxiinfecția alimentară:
1. Afecțiunea apare ca efect al ultimei mese pe care ai luat-o
Bacteriile ingerate în cadrul unei mese au nevoie de mai multe ore pentru a acționa negativ asupra organismului și a cauza îmbolnăvirea. De exemplu, dacă toxiinfecția se manifestă după-amiaza nu te grăbi să analizezi ce ai mâncat la prânz, ci extinde analiza spre masa de seară din ziua precedentă pentru a identifica în mod corect alimentele care ți-au făcut rău. În cazul ouălor, este posibil ca starea de rău să nu apară decât după 48 de ore, așa că în niciun caz nu este vorba despre cea mai recentă masă pe care ai luat-o.
2. Dacă folosesc o cantitate mai mare de dezinfectant elimin mai multe bacterii
Realitatea este că vei elimina aceeași cantitate de bacterii indiferent cât de multă soluție dezinfectantă utilizezi. Contează mai mult să te asiguri că igieniziezi toate suprafețele decât să dai o atenție exagerată cantității utilizate. Curăță suprafețete de gătit, mesele, mânerele ușilor, întrerupătoarele și toate tacâmurile și instrumentele utilizate în bucătărie. În acest fel vei preveni răspândirea bacteriilor după ce gătești carne crudă.
3. Nu ai cum să te îmbolnăvești de la fructe sau legume care au coajă
Te poți îmbolnăvi și de la portocale sau castraveți, chiar dacă au coajă. Substanțele chimice pot pătrunde în fructe prin coajă, așa că nu te gândi că este o barieră sigură împotriva microbilor. În primul rând trebuie să speli fructele și legumele înainte de a le decoji sau tăia, indiferent de cum planifici să le utilizezi după aceea. Nu te gândi că dacă vei folosi miezul de portocală la o prăjitură temperatura ridicată de la cuptor va elimina bacteriile și nu mai trebuie să speli fructul. Nu folosi detergentul de vase pentru că pot rămâne particule pe fructe sau legume și te pot afecta negativ dacă le consumi.
4. Vegetarienii nu sunt expuși la toxiinfecția alimentară
Deși cele mai multe cazuri de toxiinfecție vizează produsele de origine animală, precum carnea sau lactatele, fructele și legumele se numără și ele printre cauzele posibile. Spălarea lor cu apă contaminată sau păstrarea inadecvată le poate altera, iar starea de sănătate se va deteriora în momentul consumului.
5. Toxiinfecția nu este ceva grav, îți vei reveni într-o zi
Potrivit specialiștilor, ar fi bine să tratezi cu multă atenție toxiinfecția alimentară. Deși este adevărat că în multe cazuri simptomele nu persistă mai mult de 2 zile, există și cazuri care provoacă decesul persoanei în cauză. 3.000 de persoane decedează în fiecare an ca urmare a acutizării toxiinfecției. Această afecțiune poate provoca insuficiența renală sau artrita cronică. De asemenea, poate apărea și meningita în urma acțiunii nocive a bacteriilor ingerate.
6. Dacă vei clăti carnea cu apă nu ai cum să te îmbolnăvești
În niciun caz nu folosi apa de la robinet pentru a elimina bacteriile de pe carnea crudă. Deși aparent clătirea unui piept de pui cu apă ar trebui să elimine orice bacterii dăunătoare, de fapt va crește șansele să suferi de toxiinfecție alimentară. Zeama de la carne poate stropi chiuveta, vasele sau alte suprafețe, răspândind microbii. Mai bine pune carnea direct pe grătar și nu o clăti.
7. Nu pune mâncarea caldă în frigider
De fapt, poți să o pui în frigider și va avea un gust la fel de bun. Pericolul este mai mare dacă lași mâncarea neacoperită pentru că poate fi contaminată rapid de bacterii. Dacă ai lăsat mâncarea pe masă mai mult de două ore va începe să se altereze. Potrivit specialiștilor poți porționa mâncarea caldă în mai multe recipiente etanșe și nu este nicio problemă dacă o pui la frigider. Se va răci mai repede și nu-ți va pune sănătatea în pericol.
8. Spală de fiecare dată salata la pungă, char dacă ambalajul îți arată că a fost deja spălată
Dacă ambalajul îți indică faptul că salata a fost spălată sau că este gata de a fi mâncată nu este nevoie să o speli din nou. Legumele care sunt spălate pe linie industrială și ambalate apoi în pungi pot fi consumate direct. Dacă o speli din nou poți crea alte șanse de contaminare cu microbi.
9. Poți să mănânci mâncare lăsată la temperatura camerei dacă o încălzești
Bacteriile și toxinele nu sunt distruse prin procesul de încălzire a mâncării, indiferent cât de ridicată este temperatura. Aruncă orice preparat care a stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore.