Greșeli alimentare pe care să le eviți în timpul sarcinii
Atunci când aștepți un copil, probabil că faci tot ce poți pentru a te asigura că vei avea un copil sănătos.
Cele mai multe mame știu deja că fumatul este toxic pentru copilul lor, dar știai că există alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți atunci când ești însărcinată?
Ce greșeli ar trebui să eviți dacă ții la sănătatea copilului tău?
Laptele nepasteurizat și brânzeturile moi
Laptele nepasteurizat și brânzeturile moi ar putea fi contaminate cu bacteria listeria. Această bacterie provoacă listerioza, o infecție care are ca rezultat avortul spontan, nașterea unui făt mort, infecțiile uterine și travaliul prematur în cazul femeilor gravide. Optează pentru brânzeturile tari, cum ar fi cheddar sau swiss, în loc de brânzeturile moi. Printre brânzeturile moi se numără brie, Gorgonzola, Camembert, Roquefort și panela.
Mezelurile
Mezelurile reprezintă o altă sursă a bacteriei listeria. Diferitele cărnuri tăiate, carnea pentru senvișuri și chiar hot dog-ul pot conține bacteria listeria. Asigură-te că zeama de la hot dog sau de la mezeluri nu intră în contact cu alimentele pe care intenționezi să le consumi sau cu suprafețele pe care prepari alimentele. Infecțiile cu listeria sunt grave, în special în cazul femeilor însărcinate. Dar sunt, de asemenea, ușor de prevenit.
Peștele
Peștele conține substanțe nutritive și acizi grași omega-3 care sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului tău. Multe tipuri de pește sunt sigure pentru femeile însărcinate, dar altele conțin un nivel ridicat de mercur. Tulburările sistemului nervos, afectarea creierului, problemele cu învățarea și pierderea auzului sunt probleme frecvente în cazul copiilor care au fost expuși la mercur în uterul mamei. Dacă vrei să îți protejezi copilul de mercur, evită macroul, rechinul, peștele-spadă, tonul obez. Pentru a te asigura că mănânci suficienți acizi grași omega-3, mănâncă somn, păstrăv de apă dulce, cod, biban, homar, somon, creveți de două până la trei ori pe săptămână.
Un alt lucru pe care trebuie să îl ții minte atunci când mănânci pește în sarcină este reprezentat de poluanții mediului înconjurător. În mod normal, peștele pe care îl cumperi din piață sau de la magazin este sigur. Fii atentă la peștii pe care îi prinzi tu sau familia atunci când mergeți la pescuit. Multe lacuri și râuri conțin bifenili policlorurați.
Cofeina
Nu te panica, nu trebuie să elimini complet cofeina din dieta ta. Cantitățile excesive de cofeină pot provoca avorturi, o greutate mică a copilului la naștere, defecte congenitale și travaliu prematur. Pentru a evita complicațiile grave ale sarcinii, viitoarele mame ar trebui să se limiteze la mai puțin de 200 de miligrame de cofeină pe zi, adică o cană normală de cafea.
Suplimentele din plante și ceaiurile
Doar pentru că ceva este natural, nu înseamnă că este și sigur, mai ales în timpul sarcinii. Remediile naturale nu sunt supuse acelorași evaluări stricte precum medicamentele. Însă utilizarea neregulată a suplimentelor în timpul sarcinii reprezintă o idee proastă. Multe plante medicinale sunt folosite pentru a termina o sarcină. Un ceai sau un supliment pe care îl consumai în mod regulat înainte de a rămâne însărcinată ar putea fi periculos pentru copilul tău acum. Folosirea ceaiurilor și suplimentelor pe bază de plante în timpul sarcinii ar putea duce la un avort spontan, la defecte congenitale, leziuni cerebrale fetale. Dacă tot vrei să iei suplimente pe bază de plante sau ceaiuri în timpul sarcinii, trebuie să consulți un specialist înainte de a face acest lucru.
Poate fi greu să îți dai seama ce să mănânci pentru doi, mai ales dacă este vorba despre primul tău copil. Însă trebuie doar să urmezi sfaturile medicului și vei putea să te descurci fără griji.