De ce să porți ciorapii compresivi - Cum îi alegi și cât să-i porți
Ciorapii compresivi sunt purtați de foarte multe persoane, de la piloți, însoțitoare de zbor, femei însărcinate, până la cei care se recuperează după intervenții chirurgicale și riscă să formeze cheaguri de sânge.
Materialele și prețurile ciorapilor sunt la fel de variate ca și oamenii care îi poartă. În afara utilizărilor strict medicale, care sunt beneficiile purtării ciorapilor compresivi pentru o persoană obișnuită? Există riscuri ? Ce înseamnă clasificarea compresiei de pe pachete? Astăzi îți oferim un ghid rapid a elimina confuziile.
Cine ar trebui să poarte ciorapi compresivi?
Cel mai evident beneficiu îl vor avea persoanele cu risc de cheaguri de sânge la nivelul piciorului, cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă. Riscul apariției acestor cheaguri poate fi influențat de numeroși factori, inclusiv repausul prelungit la pat (după o intervenție chirurgicală), zborurile lungi, utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiei de substituție hormonală, sarcina și anumite tulburări genetice de coagulare.
De asemenea, ciorapii compresivi sunt recomandați celor care au varice, ulcere ale piciorului, o circulație venoasă deficitară sau se confruntă cu umflarea picioarelor (edem). Persoanele care petrec mult timp în picioare se simt mult mai bine atunci când poartă acest tip de ciorapi, care înlătură durerile și disconfortul.
Cum funcționează?
Sângele din vene trebuie să acționeze împotriva gravitației pentru a ajunge înapoi la inimă. Orice factor care îngreunează acest flux - cum ar fi problemele de circulație, lipsa mișcării (mai ales după o leziune sau o intervenție chirurgicală) sau slăbirea pereților venelor picioarelor (denumită insuficiență venoasă) - va cauza acumularea sângelui în venele de la picioare, ceea ce duce la umflare, oboseală și poate predispune la formarea unui cheag.
Prin susținerea țesuturilor piciorului și a pereților venelor, ciorapii compresivi ajută sângele din vene să se întoarcă la inimă. De asemenea, pot îmbunătăți fluxul limfei în zona picioarelor, diminuând umflarea țesutului. Ciorapii creează confort și senzația de „picioare ușoare” pentru persoanele sănătoase, crescând nivelul de energie pe parcursul zilei.
Atleții poartă uneori ciorapi compresivi pentru a-și îmbunătăți performanțele sau pentru a preveni accidentările.
Ciorapii compresivi sunt utili numai dacă sunt purtați corect. În urma studiilor de specialitate s-a constatat că, în medie, după spitalizarea pentru o intervenție chirurgicală, ciorapii compresivi achiziționați ca parte a procesului de vindecare au o dimensiune greșită în 26% dintre cazuri, iar 29% dintre pacienți nu îi poartă corect - de exemplu, îi lasă să se încrețească. Acest lucru ar putea cauza probleme noi sau poate înrăutăți afecțiunile existente, deoarece încrețirea exercită o presiune excesivă asupra pielii.
Cine nu ar trebui să poarte ciorapi compresivi?
În mod obișnuit, purtarea acestor ciorapi nu prezintă complicații, în condițiile în care sunt perfect întinși pe picior, fără pliuri.
Cu toate acestea, persoanele care suferă de neuropatie periferică, dermatită, boală arterială periferică a membrelor inferioare, infecții ale pielii sau insuficiență cardiacă congestivă ar trebui să îi evite.
Afecțiunile pielii sau infecțiile se pot agrava atunci când ciorapii acoperă și presează zona. Persoanele care au neuropatie periferică pot să nu simtă când compresia este prea strânsă, ceea ce ar putea îngreuna circulația.
Cât timp trebuie să îi porți?
Depinde de motivele pentru care ai ales acest tip de ciorapi. Dacă este vorba de varice sau statul în picioare, ciorapii pot fi purtați toată ziua. Îi poți scoate când mergi la culcare sau după ce ai ajuns acasă și te poți relaxa ținând picioarele pe o pernă mai înaltă. Dacă este vorba de recuperarea postoperatorie, de obicei se recomandă să îi porți când ești în repaus la pat o perioadă prelungită.
Cum interpretezi nivelurile de compresie?
Nivelurile de compresie se referă la cantitatea de presiune (măsurată în milimetri de mercur sau mmHg) aplicată piciorului. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mare compresia.
Ca regulă generală, comprimarea ușoară sau foarte ușoară (sub 15 mmHg) este pentru persoanele sănătoase, cum ar fi femeile însărcinate care au picioare obosite sau pentru persoanele care stau în picioare toată ziua.
Compresia moderată (15 până la 20 mmHg) este utilă pentru prevenirea umflării picioarelor în timpul zborurilor.
Nivelurile mai ridicate de compresie (20 - 30 mmHg, 30 - 40 mmHg sau mai mult de 40 mmHg) sunt utilizate în cazul venelor varicoase și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge postoperatorii.
De asemenea, compresia este gradată, ceea ce înseamnă că acești ciorapi vin mai strâns în partea de jos (laba piciorului și gleznă) și mai lejer în partea de sus, astfel fiind favorizată o bună circulație a sângelui.