De ce nu e bine să bei cu paiul din plastic
Sănătate · Medicina preventiva / De Amalia Skelton, 11.08.2018

Te-ai obișnuit deja să-l folosești de fiecare dată când bei ceva? Află de ce ar trebui să te gândești de două ori înainte să bei cu paiul din plastic.

Poate că este mai comod, iar paiele din plastic te binedispun când vezi culorile vii, însă ele nu au efecte nocive doar asupra mediului înconjurător. Dacă în urmă cu numai câțiva ani era cel mai obișnuit lucru să bei cu paiul din plastic, lucrurile au început să se schimbe. Orașul Seattle s-a alăturat luptei împotriva plasticului, prin interzicerea utilizării paielor pentru băuturi. Această abordare are efect la nivel global, având în vedere faptul că restaurantele McDonald’s din Regatul Unit și rețeaua KFC din Singapore vor elimina și ele paiele.
Motivele din spatele acestor acțiuni sunt legate atât de acumularea de deșeuri, cât și de nevoia de a proteja sănătatea consumatorilor. Specialiștii au constatat că aproximativ 7,5% din plasticul care poluează mediul înconjurător provine de la paiele utilizate pentru servirea băuturilor. De asemenea, potrivit rapoartelor Forumului Economic Mondial, plasticul din oceane va depăși numărul de pești până în anul 2050. În afară de riscurile pentru mediul ambiant, plasticul are un impact negativ și asupra sănătății.

 
Iată câteva efecte secundare la care te expui dacă alegi să bei cu paiul din plastic:

 
1. Balonare

Acumularea de gaze în exces poate produce balonare și dureri abdominale. Atunci când bei lichidele cu paiul înghiți mai mult aer și poți avea rapid simptomele specifice balonării. Dacă urmezi o dietă sănătoasă și faci mișcare, dar nu poți purta încă o măsură mai mică la haine, ar trebui să te gândești dacă felul în care consumi lichidele îți compromite eforturile. Folosirea paielor de fiecare dată când ieși în oraș va cauza o balonare constantă. În lipsa unui abdomen plat, nu vei putea purta hainele preferate și vei avea impresia că toate eforturile tale nu au efect. Dar nu te descuraja! Potrivit nutriționiștilor, este suficient să renunți să bei cu paiul din plastic pentru a vedea rezultate rapide. Dacă, în plus, vei uita și de guma de mestecat și de sucurile acidulate vei avea un abdomen plat în cel mult 2 săptămâni. Din păcate, chiar dacă nu consumi calorii în exces, obiceiurile alimentare îți pot afecta silueta. Aerul înghițit, precum și acidul din suc pot pune în pericol rezultatele dietelor și îți vor da impresia că te chinui degeaba, când, de fapt, nu trebuie decât să menții funcționarea optimă a tractului digestiv pentru ca efectul dietei să devină vizibil.

 
2. Carii

Atunci când bei folosind paiul, fluxul de lichid se va concentra asupra anumitor părți ale dinților. Dacă lichidul consumat conține zahăr, crește riscul de carii pentru că va acționa rapid numai asupra unei mici părți a danturii. Chiar dacă ai ales varianta dietetică, fără zahăr, dantura ta este în continuare în pericol. Acidul fosforic din băuturile de tip cola sau acidul citric din sucurile de fructe ori limonadă, direcționate cu paiul, vor eroda smalțul dentar mult mai rapid. Din acest motiv pot apărea dureri, ca urmare a sensibilizării dinților și, în cele din urmă, carii.

 
3. Contaminare

Majoritatea paielor din plastic sunt produse din polipropilenă, care are la bază parafina. Deși se consideră că polipropilena nu este reperezintă un risc major pentru sănătate, specialiștii consideră că poate perturba echilibrul hormonal. Astfel, în momentul în care polipropilena intră în contact cu lichidele eliberează compuși care pot afecta nivelul de estrogen, în special dacă este vorba despre băuturi cu acid sau dacă sunt fierbinți ori consumate afară, sub razele soarelui.
De asemenea, plasticul din ocean este ingerat de fauna marină și acest lucru are consecințe directe asupra alimentației, dacă îți plac peștele sau fructele de mare.

 
4. Riduri

Banalul pai din plastic poate cauza și apariția ridurilor. Este vorba despre același tip de riduri care se manifestă în cazul fumătorilor. Ridurile din jurul gurii îmbătrânesc chipul și machiajul nu va fi suficient pentru a le contracara. Dacă vrei să-ți menții tenul catifelat și neted cât mai mult timp, evită să folosești paiele din plastic. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro