De ce ni se face pielea de găină?
Ai observat că ți se face pielea de găină în diferite momente. Însă te-ai întrebat vreodată de ce?
Care sunt procesele care au loc în corpul tău? Iată cum este explicat acest fenoment de George A. Bubenik, psiholog în cadrul Universității Guelph din Ontario!
Care sunt motivele pentru care ni se face pielea de găină când ne este frig sau în alte situații?
Imaginează-ți că înoți într-o zi caldă de vară. Apa este destul de caldă, dar vântul este puternic, iar în momentul în care ieși din apă, îți este frig și ți se face pielea de găină. Așa că te ștergi cu prosopul și aștepți să te usuci.
Poate că îți faci o cană cu ceai, stai sub pătură și dai drumul la muzică. Auzi un cântec pe care îl știai de mult timp, poate că este melodia pe care o cântai cu bunica ta în copilărie. Din nou, ți se face pielea de găină.
Care este motivul pentru care astfel de evenimente duc la aceeași reacție a corpului? Se pare că este vorba despre fiziologia emoțiilor.
Atunci când ți se face pielea de găină, este vorba despre un fenomen fiziologic moștenit de la strămoșii noștri din regnul animal, care le-a fost util lor, dar care pe noi nu ne ajută prea mult. Pielea își schimbă textura de la suprafață, semănând cu pielea unei găini ale cărei pene au fost smulse. De aceea spunem că ni se face pielea de găină. Aceste modificări sunt cauzate de o contracție a mușchilor în miniatură atașați la fiecare fir de păr. Fiecare mușchi contractat creează o depresiune superficială pe suprafața pielii. Contracția determină, de asemenea, ridicarea firelor de păr de fiecare dată când ne este frig. În cazul animalelor cu un strat gros de blană, această ridicare a firelor de păr extinde stratul de aer care servește ca izolație. Cu cât stratul de păr este mai gros, cu atât mai multă căldură este reținută. În cazul oamenilor, această reacție este inutilă, deoarece nu avem blană.
Pe lângă senzația de frig care ne face pielea de găină, fenomenul este întâlnit și în cazul animalelor care se simt amenințate. De exemplu, firele de păr ridicate, spatele arcuit și poziția laterală pentru o pisică când se simte în pericol pot face pisica să pară mai mare în încercarea de a intimida animalul sau persoana de care se teme. Oamenii tind să aibă pielea de găină în timpul situațiilor emoționale, cum ar fi mersul până la altar în ziua nunții, ascultarea imnului pe stadion, vizionarea filmelor de groază. O persoană poate avea pielea de găină și la mulți ani după ce a avut loc un eveniment semnificativ, doar gândindu-se la emoțiile experimentate în trecut, ascultând un cântec etc.
Motivul pentru toate aceste reacții este eliberarea subconștientă a unui hormon de stres numit adrenalină. Adrenalina este produsă la oameni în două glande mici, care cauzează contracția mușchilor pielii și influențează multe alte reacții ale corpului. La animale, acest hormon este eliberat atunci când animalului îi este frig sau se confruntă cu o situație stresantă, pregătind animalul pentru luptă sau fugă. În cazul oamenilor, adrenalina este adesea eliberată atunci când ne este frig sau frică, dar și dacă suntem stresați sau simțim emoții puternice, cum ar fi furia sau fericirea. Alte semnale de eliberare a adrenalinei includ lacrimile, palmele transpirate, creșterea tensiunii arteriale, sentimentul de fluturi în stomac, tremuratul mâinilor.