De ce copiii din Franța nu au ADHD?
Sănătate · Medicina preventiva / 23.04.2019

Deși tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) este considerată o afecțiune la nivelul unei epidemii, se pare că nu apare deloc în cazul copiilor din Franța. Află de ce se întâmplă acest lucru.

Părerile specialiștilor cu privire la ADHD sunt împărțite. Unii consideră că este un diagnostic stabilit mult prea ușor, iar alții sunt convinși că ar trebui să existe criterii mai riguroase pentru depistarea acestei afecțiuni. Deși nu este clar dacă există o supradiagnosticare a cazurilor, se pare că în Franța nu există deloc această afecțiune.

 
Statisticile oficiale

La nivel global numărul de copii diagnosticați cu ADHD este în creștere continuă, aproximativ 9% dintre copiii care merg la școală suferind de această afecțiune și urmând un tratament medicamentos. Spre deosebire de aceste numere, numărul de copii diagnosticați cu această tulburare în Franța este de sub 0,5%. Diferența este foarte semnificativă și au apărut multe întrebări pentru a se putea determina ce cauzează aceste rezultate pozitive.

 
Diferența de abordare

Probabil cea mai clară diferență constă în felul în care este percepută această tulburare. Deși în majoritatea țărilor se consideră că ADHD este o problemă la nivel biologic care trebuie tratată imediat cu ajutorul medicamentelor, specialiștii din Franța sunt convinși că ADHD este o afecțiune medicală care are cauze psiho-sociale și situaționale. În aceste condiții se crede că este mai important să se trateze problemele de ordin comportamental și cele în plan emoțional, în loc să se atribuie afecțiunea unui dezechilibru chimic intern.

 
Focalizarea pe dietă

În general nu sunt analizate cauzele profunde care pot determina manifestarea acestei afecțiuni, iar specialiștii nu formulează recomandări personalizate pentru modificarea stilului de viață al copilului, dar în Franța se crede că dieta este un factor major care poate favoriza declanșarea simptomelor ADHD. S-a constatat că manifestările specifice se agravează după ce copiii consumă preparate care conțin coloranți artificiali sau aditivi. Medicii și părinții formează un parteneriat pentru a încuraja copilul să aleagă de fiecare dată alimente sănătoase, consumul de variante procesate sau de la fast food fiind mult mai redus.

 
Natura sau tipul de alimentație?

Deși multe persoane sunt convinse că ADHD este o afecțiune cauzată în mod strict la nivel biologic, se poate observa că stilul de alimentație și felul în care evoluează copilul contează foarte mult. Felul în care un copil este crescut poate influența riscul de ADHD, în multe cazuri existând posibilitatea de a neutraliza simptomele specifice dacă se iau măsurile potrivite.
Părinții din Franța sunt mult mai stricți când vine vorba despre programul copiilor și felul în care îl structurează. Copiii sunt învățați de timpuriu să se adapteze unui program clar pentru mesele principale și nu iau gustări în timpul zilei. În acest mod învață de la o vârstă fragedă ce înseamnă disciplina, răbdarea și capacitatea de autocontrol. Regulile legate de alimentație sunt stabilite în mod strict, se respectă fără excepții și nu există momente în care copilului i se permite să mănânce orice vrea.

 
Diferențe culturale

Chiar dacă nu se poate stabili cu certitudine de ce copiii din Franța suferă mult mai rar de ADHD diferența mare în ceea ce privește statisticile și numărul de copii diagnosticați poate indica și o abordare diferită la nivel cultural. Faptul că tratamentul utilizat este foarte diferit poate explica reacția variabilă a specialiștilor când se confruntă cu această afecțiune, precum și un contrast la nivel numeric.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro