De ce avem obiceiuri proaste dacă știm că ne dăunează?
Aproape toți oamenii au obiceiuri proaste. Fumatul, consumul de alimente nesănătoase, consumul excesiv de alcool și un stil de viață sedentar sunt doar câteva dintre lucrurile care reprezintă obiceiuri proaste, pe care ar trebui să le evităm.
Cu toate acestea, un studiu realizat în Statele Unite a constatat că în anul 2000 obiceiurile proaste, cum ar fi dietele proaste, lipsa de exerciții fizice, fumatul și consumul de alcool, au fost câteva dintre cauzele care au stat la baza a jumătate din decesele din Statele Unite. Însă de ce avem obiceiuri proaste dacă știm că ne dăunează?
Care este motivul pentru care avem obiceiuri proaste la care nu putem renunța?
Dacă știm că obiceiurile proaste sunt atât de dăunătoare pentru sănătatea noastră, de ce continuăm să le avem? Cu toții avem comportamente care știm că nu sunt bune pentru noi și există câteva motive pentru care continuăm să avem aceste obiceiuri.
Obiceiurile proaste îți oferă confortul de care ai nevoie
Primul motiv este reprezentat de nevoia oamenilor de a se simți confortabil și de a face orice este nevoie pentru a ajunge la această stare. Fiecare acțiune pe care o faci are un scop la bază, chiar dacă nu știi conștient care este acesta. Cel mai frecvent scop ascuns este confortul. Creierul este conectat pentru a fi recompensat, iar răsplata este sentimentul de confort, care la rândul său declanșează o eliberare a dopaminei. Acest lucru ne face să ne dorim mai mult. Astfel, asociem acest sentiment bun cu un obicei prost.
Acest lucru explică de ce continuăm să avem obiceiuri proaste și ne este greu să ne oprim. Ne simțim confortabil și, în esență, suntem în zona noastră sigură. Cu alte cuvinte, te atrage recompensa, chiar dacă știi că nu este alegerea corectă pentru tine.
Fumatul acelei țigări în pauza de muncă face creierul să asocieze acest obicei cu libertate și relaxare. Consumul de alcool poate fi asociat cu faptul că ai un moment de relaxare după o săptămână grea. Gândul de a face mișcare și efort este depășit de gândul că este mai ușor să stai pe canapea și să te uiți la serialul tău preferat. Deci poți vedea cât de ușor sunt corelate obiceiurile cu recompensele.
Toată lumea are obiceiuri proaste
De asemenea, avem tendința de a raționaliza comportamentele noastre rele dacă societatea în ansamblu le consideră acceptabile. Dacă mulți oameni fac același lucru, atunci pare a fi normal să facem și noi la fel. Nu este greu să găsești obiceiuri proaste acceptabile din punct de vedere social. Gustările nesănătoase, lipsa exercițiilor și chiar și fumatul sunt lucruri pe care mulți oameni le fac.
Acest lucru provoacă o raționalizare internă atunci când vine vorba de obiceiurile nesănătoase, cum ar faptul că o singură țigară nu îți poate face rău. Sau te vei descurca mai bine săptămâna viitoare, aceasta a fost prea stresantă. Aceste justificări tind să fie conduse de vina că știm că probabil nu luăm cea mai bună decizie pe termen lung.
De asemenea, căutăm exemple care să valideze deciziile noastre proaste, cum ar fi faptul că bunicul tău a fumat în fiecare zi și a trăit până la vârsta de 90 de ani. Mintea umană iubește să găsească dovezi care să susțină deciziile oamenilor, fie ele bune, fie rele.
Care sunt consecințele continuării obiceiurilor proaste? Cei mai mulți oameni cunosc consecințele acestor obiceiuri. Avertismentele sunt pe pachetele de țigări. Medicii încearcă să își avertizeze pacienții cu privire la alimentația nesănătoasă și le recomandă să fie mai activi. Dar care sunt consecințele reale pe termen lung ale unor obiceiuri proaste constante? Cancer, boli și deteriorarea celulelor. Nefericire și depresie.