De ce ar trebui să strănuți și să tușești în cot, nu în palmă
Sănătate · Medicina preventiva / 03.02.2020

Când simți că strănuți sau tușești, primul gest pe care îl faci este să-ți duci mâna la gură. Probabil știai deja că acoperirea gurii și nasului în timp ce tușești sau strănuți previne răspândirea virusurilor și bacteriilor.

Însă felul în care îți acoperi gura atunci când strănuți și nu ai un șervețel la îndemână este extrem de important. Specialiștii recomandă să strănuți și să tușești în cot, nu în palmă, chiar dacă asta înseamnă că scapi de un obicei pe care îl ai încă din copilărie. „Pune mâna la gură!” era îndemnul pe care îl auzeam cu toții de la părinți când strănutam.

Un strănut elimină 40.000 de picături de secreții ce conțin milioane de germeni, propulsate până la o distanță de zece metri


„Dacă cineva strănută în palmă, nu face altceva decât să transmită mai ușor germenii și să contamineze obiectele pe care le ating și alte persoane”, declară pentru New York Times medicul Vincent Hill, specialist în prevenția bolilor contagioase.

Germenii, inclusiv virusul gripei A și coronavirusul, se răspândesc de obicei prin picăturile microscopice emise în timpul tusei și strănutului. Când ajung pe palmă, sunt transferați pe obiecte precum mânerul ușii, butoanele liftului, barele de susținere din mijloacele de transport în comun și suprafețele pe care le ating cei din jurul tău.

Tehnica de a strănuta sau tuși în cot este o recomandare despre care poate că nu ai auzit prea multe, deși numeroase organizații pentru sănătate o susțin. Este recomandată de Academia Americană de Pediatrie, Asociația Americană de Sănătate Publică și multe alte organizații specializate din întreaga lume, inclusiv de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din țara noastră.

Ce înseamnă strănutul în cot?


Bineînțeles, nu ai cum să strănuți, efectiv, în cot. Acest termen se referă de fapt la pliul format de braț și antebraț, numit în termeni medicali plica cotului. Este vorba despre acea zona din care îți este recoltat de obicei sânge când mergi la analize. Atunci când strănuți în pliul cotului, picăturile de secreții sunt blocate în materialul textil al hainelor, iar palmele nu intră în contact cu ele. Îndoaie cotul și acoperă-ți cât mai bine nasul și gura cu brațul pentru a opri răspândirea secrețiilor.

Care este efectul strănutului în cot?


Studiile au arătat că această modalitate de a strănuta sau tuși blochează cele mai multe secreții expulzate cu viteză din nas și gură, în comparație cu obiceiul de a pune mâna sau batista la gură. Pe de altă parte, palmele nu intră în contact direct cu secrețiile, ceea ce înseamnă că palmele tale nu vor fi pline de germeni pe care îi transferi apoi pe obiecte sau suprafețe. 

Este de reținut că această manevră nu elimină orice risc, chiar dacă este cea mai bună tactică posibilă. Studiile au arătat că nici măcar masca chirurgicală nu reușește să blocheze toate picăturile expulzate în timpul strănutului sau tusei.

Însă orice modalitate care poate reduce semnificativ cantitatea de particule purtătoare de germeni care ajung în aer sau pe mâini este importantă. Un alt sfat pe care specialiștii îl repetă de câte ori au ocazia este acela de a ne spăla pe mâini cât mai des.

„Spălatul pe mâini este cel mai important lucru pe care îl pot face oamenii pentru a-și proteja sănătatea”, spune Dr. Hill.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro