Cum îți dai seama dacă ai stat prea mult la soare. 9 semne
Sănătate · Medicina preventiva / 30.07.2018

Îți plac zilele de vară cu petreceri și multă distracție în aer liber? Iată cum îți dai seama că ai stat prea mult la soare.

Nimic nu este mai plăcut decât zilele însorite cu vreme călduroasă când poți face plimbări și petrece mai mult timp alături de cei dragi. Însă timpul în plus petrecut în aer liber poate avea consecințe neplăcute dacă ai stat prea mult la soare. Imediat ce observi că nu te simți bine trebuie să iei măsuri pentru a evita înrăutățirea simptomelor.
 

Iată care sunt semnele că ai stat prea mult la soare:

 
1. Arsurile solare

Una dintre manifestările evidente ale expunerii excesive la soare sunt arsurile. Trebuie să ai mereu la tine crema de protecție solară și să o reaplici la câteva ore. Dacă pielea se înroșește și ai o senzație de usturime sau căldură excesivă stai la umbră și aplică o loțiune cu aloe vera.

 
2. Exfolierea pielii

Chiar dacă nu se înroșește, pielea se poate descuama după ce ai petrecut mai multe ore afară. Cojirea pielii este un indiciu că ar trebui să eviți expunerea îndelungată la soare, alternând-o cu momente de umbră și răcoare sub umbrelă.

 
3. Deshidratarea

Îți este mult mai sete decât de obicei? Chiar dacă este bine să consumi lichide, setea excesivă la finalul unei zile petrecute în aer liber este un indiciu că ai exagerat cu statul la soare. Încearcă să consumi apă tot timpul zilei și să eviți să stai mai mult de 30 de minute în plin soare. Apa plată sau limonada sunt variantele ideale pentru menținerea unui nivel optim de hidratare și eliminarea kilogramelor în plus. Evită sucurile acidulate sau alcoolul pentru că vor accentua deshidratarea și îți pot strica ziua.

 
4. Amețeala

Dacă te simți amețită după câteva ore petrecute la soare este posibil să-ți fi scăzut tensiunea. În cazul expunerii prelungite la soare, organismul dirijează circulația sângelui spre piele pentru a evita supraîncălzirea. Cel mai bine este să alegi locurile umbroase. Razele de soare accidentale nu îți vor face rău, dar dacă vei continua să stai la soare amețeala se va accentua și ai putea chiar să leșini.

 
5. Palpitațiile

Arsurile solare cauzează inflamații la nivelul întregului organism, iar bătăile mai rapide ale inimii sunt una dintre consecințe. Dacă simți că ai pulsul crescut stai pe un șezlong la umbră și încearcă să te liniștești. Bea încet o limonadă pentru a te simți mai bine și a îmbunătăți ritmul respirației.

 
6. Lipsa transpirației

Este normal să transpiri dacă stai afară, la căldură, unul dintre principalele motive ale deshidratării fiind nutrienții pierduți prin transpirație. În aceste condiții trebuie să îți dea de gândit dacă ai stat mai multe ore la soare și vezi că nu transpiri deloc. Bea puțină apă, poartă o pălărie și stai la umbră măcar o oră până când îți revii.

 
7. Oboseala

Combinația dintre deshidratare, plusul de mișcare și efectul luminii puternice a soarelui asupra producției de melatonină îți poate da o stare de somnolență. Dacă te simți foarte obosită după o zi petrecută pe plajă, probabil că ai exagerat cu expunerea la soare. Nu este vorba doar despre timpul petrecut pentru a te bronza pe șezlong. Și dacă stai foarte mult în apă ești expusă riscului. Apa reflectă 70% din radiații, iar riscul de insolație este crescut. Odihnește-te și bea suficientă apă, iar a doua zi te vei simți mult mai bine. Încearcă să eviți să te expui la soare între orele 14 și 16 și să înjumătățești timpul petrecut sub razele soarelui cu jocuri și discuții în zonele umbroase. 

 
8. Febra

Dacă ai temperatură nu trebuie să te temi doar de o răceală, ci să te gândești cât de mult timp ai stat la soare. Mai ales dacă nu strănuți și nu îți curge nasul, ai mari șanse ca febra să fie cauzată de expunerea excesivă la soare. În cazul în care febra nu scade timp de trei zile trebuie să te adresezi medicului pentru a primi tratamentul adecvat.

 
9. Starea de greață

Un alt simptom comun după o zi lungă de vară petrecută în aer liber este și greața. Dacă este însoțită de frisoane, amețeli și febră trebuie să megi imediat la medic. Dacă greața nu este asociată cu alte simptome poate fi cauzată și de caloriile prea puține. Când petreci o zi întreagă la soare trebuie să consumi multe fructe si legume pentru a-ți asigura nutrienții esențiali. Dacă uiți să mănânci și stai la căldură glicemia va scădea și te poți confrunta cu stări de greață.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro