6. Nu încerca să înlături gândurile invazive

Nu funcţionează să ai o mantră de tipul "nu mă gândesc la fumat, nu mă gândesc la fumat". Permite-ţi să ai astfel de gânduri, însă transformă-le într-unele pozitive, de tipul "ce bine că am renunţat la fumat!", care pun accent pe beneficiile acestei decizii.

7. Nu îţi permite scăpări

Stresul şi alţi "declanşatori" ar putea să îţi reactiveze periodic pofta de ţigări. Dar este important să rezişti; în caz contrar, vei reintra în cercul vicios din care tocmai ce ai ieşit.


8. Scapă de toate ţigările din casă

Din clipa în care ai luat decizia de a renunţa definitiv şi irevocabil la ţigări, scapă de orice prezenţă a lor din casă. Nu te gândi la "situaţii de urgenţă" şi alte contexte similare (vezi mai sus)!

9. Nu folosi substanţe înlocuitoare

Nu înlocui fumatul cu mâncatul emoţional, plasturi, gumă, spray-uri nazale cu nicotină etc. - nu vei face decât să sari din lac în puţ. Cele din urmă îţi menţin activă dependenţa de nicotină, iar prima îţi poate crea alte probleme de sănătate, la fel de periculoase ca fumatul.


10. Cere ajutor

Nu spune nimeni că trebuie să traversezi acest proces de una singură: solicită cu încredere ajutorul unui terapeut cu experienţă în tratarea dependenţelor de acest tip şi nu numai.
  • asoltanei ioan, duminică, 18.01.2015 17:11
    fumatul

    Si cand te apuci de fumat iei o hotarare.Deci este inceputul unei excursii care poate intotdeauna sa dauneze organismului tau si sa aibe un final..... Dar alimentarea acestui hobii este si ea o practica. Incercati va rog frumos metoda convingerii de sine ca sa nu mai alimentati acest hobii. In cazul meu,am reusit astfel.Am sa va povestesc pe scurt. Intodeauna am fumat ,din instinct, din dorinta de a fuma, ma credeam important,sa am o anumita stare de evadare,fumatul unei tigari i-mi aducea un moment de ragaz dar intodeauna ameteam. Deci fumatul distruge din simturi si i-mi consuma din bani.M-am orientat spre ideea ca trebuie sa evit fumatul,actiunea am premeditat-o.Ce a facut sa functioneze actiunea mea? Simplu pentru mine a fost un gest de intelegere a unui fapt care l-am condamnat pe loc ca un adevarat judecator dand un verdict total. sigur si capital. Am facut un foc in soba cu lemne de acasa, sa fie mai cald in camera si cum stiti si voi pana se aprinde focul face figuri, mai iese fum pe langa plite .Am zis ca sa aprind o tigara neluand in seama decat ca pana se incalzeste plita ,burlanele,am ragaz sa pip o tigara.Am tras din tigara si normal am expirat tot fum de la tigara catre soba, ca ma fixasem asupra ei,Dar si soba dadea fum, si eu deasemeni. Am pus mana la buzunarul de la piept ,am luat pachetul cu cele sapte tigari ramase si l-am aruncat in soba . Am cugetat zicandu-mi "EU SUNT SOBA? Din data de 7 Martie 2002 nu am pus nici macar mana pe o tigara,nu mi-a pasat nu m-a atras sa fumez din clipa cand am aruncat tigarile in foc si le-am condamnat prin verdictul dat . Fiti judecatorii propriei voastre fiinte .Cu respect.

  • aniko, duminică, 18.01.2015 08:56
    fumatul

    Am incercat de mai multe ori sa ma las de fumat dar fara succes.Am o vechime de 30 de ani.Daca puteti ajutati-ma.Va multumesc anticipat!

  • iliescu, sâmbătă, 17.01.2015 07:31
    fumatul

    Cea mai sigura metoda de a te lesa de fumat este ca atunci cand iei in considerare aceasta schimbare in viata, este sa te lasi de fumat deodata, si sa nu mai aprinzi vreo tigara iar daca ai deja una aprinsa sa o stingi fara a mai trage nici un fum. Din proprie experienta va spun ca reactia organismului este mult mai putin agresiva decat aveti impresia si chiar de a doua zi in care v-ati lasat de fumat starea neplacuta incepe sa se diminueze. Celelalte metode din articol sunt eficiente in actiunea de a nu te lasa de fumat. Culculul sumelor cheltuite pe tigari are efect pozitiv.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro