Ce trebuie să faci ca să dormi mai bine cu alte persoane în cameră
Te simți foarte obosit dar trebuie să împarți camera și cu alte persoane? Află cum poți să dormi mai bine, în ciuda zgomotelor sau discuțiilor.
Dacă te-ai obișnuit să dormi într-o cameră liniștită și fiecare zgomot te trezește, poate fi o provocare să reușești să adormi într-o cameră în care sunt și alte persoane. Cu toate acestea, dacă ai o abordare optimistă vei reuși să te odihnești. Astfel de situații pot apărea în camping, când în cort sunt mai multe persoane, într-o cabină de pe un vas de croazieră sau când nu poți avea o cameră de hotel rezervată exclusiv pentru tine. Chiar dacă nu este situația ideală, dacă te gândești rapid la soluții vei putea să dormi mai bine în ciuda zgomotelor în plus. Nu trebuie să te cerți cu ceilalți sau să încerci să-i obligi să facă o liniște perfectă pentru că oricum nu vei avea succes. Cel mai indicat este să încerci să te relaxezi și încet-încet vei putea adormi. Respirația zgomotoasă sau chiar sforăitul celorlalți, precum și felul în care se mișcă în timpul somnului îți vor atrage atenția, dar nu trebuie să lași toate aceste zgomote să te țină cu ochii deschiși. Gândește-te la ceva plăcut, acceptă un anumit grad de disconfort și concentrează-te pe odihna proprie. A doua zi vei avea nevoie de energie și orele în care stai treaz îți pot da o stare de oboseală sau amețeală pe timpul zilei.
Iată ce trebuie să faci ca să dormi mai bine în apropierea celorlalți:
1. Creează-ți condițiile adecvate pentru odihnă
Nu poți controla zgomotele produse de ceilalți, însă ai la dispoziție numeroase soluții practice pentru a te asigura că nu ești afectat negativ. În primul rând trebuie să ai o mască de dormit. Te va ajuta să eviți razele soarelui sau lumina puternică. În lipsa perdelelor sau a obloanelor lumina poate deveni o problemă importantă și cu siguranță nu îți dorești să te scoli foarte devreme pentru că simți razele soarelui. Alege o mască dintr-un material care nu-ți irită pielea. Dacă este nevoie testează 3-4 variante diferite, până când o găsești pe cea potrivită. În al doilea rând, căștile de urechi sunt esențiale pentru neutralizarea zgomotelor. Sforăitul, vorbitul, sunetul pașilor celorlalți sau zgomotele din trafic, de afară, îți pot periclita somnul. Dacă folosești căștile de urechi nu va mai trebui să-ți faci griji că vei tresări din cauza unei discuții exact când dormeai mai bine. În cazul în care te simți în continuare stresat și nu reușești să adormi, poți asculta muzică. Potrivit specialiștilor, muzica clasică elimină emoțiile negative și te ajută să te relaxezi. Ascultă melodiile tale preferate când te simți obosit și vei adormi mai ușor.
2. Fii pregătit pentru un anumit grad de disconfort
Nu te poți aștepta să dormi la fel de bine ca în dormitorul tău. Inevitabil patul va fi mai mic, va avea o altă formă sau orientare și poate camera nu va fi la fel de spațioasă cum era a ta, însă aceste inconveniente sunt previzibile atunci când împarți camera cu alte persoane. Nu trebuie să ai așteptări nerealiste, ci să încerci să te adaptezi situației. Poate camera este mai mică, dar poți privi direct pe fereastră sau îți place să discuți cu ceilalți dimineața. Contează foarte mult să găsești părțile pozitive ale acestei situații și să-ți concentrezi atenția asupra lor. Nu te va ajuta deloc să fii morocănos și să-i indispui și pe ceilalți. Un climat pozitiv este favorabil odihnei și vei dormi mai bine dacă ești împăcat cu situația în care te afli. Frustrările, stresul, nemulțumirea sau anxietatea se vor accentua când se apropie ora de culcare, așa că fă tot posibilul pentru a fi bine dispus. Numai în acest fel te vei putea odihni și vei avea energie pentru noi activități.
3. Stabilește-ți o rutină înainte să adormi
Chiar dacă ora de trezire și cea de culcare vor fi probabil aceleași în timpul săptămânii, este posibil ca în weekend lucrurile să stea cu totul altfel. Nu petrece până la miezul nopții dacă știi că a doua zi trebuie să te scoli la ora 5. Te vei simți epuizat și vei consuma cafea sau alte băuturi de tip cola în exces, iar seara vei adormi și mai greu. Încearcă să menții un ritm constant de trezire și culcare pentru a preveni insomniile sau anxietatea. Cu 4 ore înainte de culcare, specialiștii îți recomandă să stopezi consumul de cafeină, să nu mai fumezi și să renunți la dispozitivele electronice.