Ce ți se poate întâmpla dacă muncești prea mult (nu, nu primești mai mulți bani)
Sănătate · Medicina preventiva / De Iulia Mirică, 26.07.2018

În momentul în care muncești prea mult, sănătatea ta poate avea de suferit, de la creșterea nivelului stresului la riscuri mai mari ale anumitor boli cronice. Cel mai recent studiu care a analizat numărul orelor de muncă a dezvăluit că diabetul de tip 2 se poate număra printre afecțiunile pe care oamenii le pot dezvolta dacă muncesc prea mult.

Muncești prea mult? Iată ce efecte poate avea acest lucru asupra sănătății tale!


Mahee Gilbert-Ouimet, epidemiolog la Institutul pentru Muncă și Sănătate din Toronto, împreună cu ceilalți colegi a analizat datele dintr-o bază de date ce cuprinde mai mult de 7.000 de oameni care lucrează în Canada. Participanții la studiu au fost analizați pentru mai mult de 12 ani pentru a observa în ce fel orele de lucru prelungite afectează riscul dezvoltării diabetului zaharat.
 

Muncești prea mult, poți face diabet

 
În studiul publicat în BMJ Diabetes Research & Care, cercetătorii au dezvăluit că femeile care lucrează mai mult de 45 de ore în fiecare săptămână sunt supuse unui risc cu 51% mai mare de a dezvolta diabet comparativ cu femeile care lucrează 35-40 de ore pe săptămână. Aceste rezultate au fost dezvăluite după ce oamenii de știință au ajustat studiul în funcție de alți factori potențiali care ar putea afecta riscul diabetului zaharat, inclusiv activitatea fizică, indicele de masă corporală și fumatul. Cercetătorii nu au observat același efect și în cazul bărbaților. De fapt, bărbații care lucrează mai mult par a avea un risc mai scăzut de a dezvolta diabet în comparație cu bărbații care lucrează mai puține ore. 

Oamenii de știință au fost surprinși să vadă efectul oarecum pozitiv al orelor prelungite de muncă în cazul bărbaților. În rândul femeilor, se știe că acestea își asumă multe dintre treburile familiei și responsabilități în afara locului de muncă, astfel încât se poate presupune că orele lungi de muncă pe lângă acestea pot avea un efect negativ asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că efectul orelor lungi de muncă a fost mai puternic în rândul femeilor care lucrează mai mult de 45 de ore pe săptămână și care au copii sub 12 ani.

Un alt motiv potențial pentru diferența de gen poate avea legătură cu tipul de muncă al bărbaților. În cadrul studiului, aproximativ o treime dintre bărbații care lucrau mai mult decât media au declarat că au petrecut acel timp stând jos, în picioare și plimbându-se, comparativ cu doar 8% dintre femeile care au făcut mișcare în timp ce lucrau. Nivelul ridicat de activitate fizică al bărbaților poate contribui parțial la riscul mai scăzut de a dezvolta diabet.

Rezultatele vin în completarea studiilor care explică cum afectează orele suplimentare de muncă starea generală de sănătate, în special diabetul. Studiile anterioare au constatat că persoanele care lucrează mai mult timp par a fi supuse unui risc mai mare de a dezvolta diabet comparativ cu cele care lucrează mai puține ore, dar numai în rândul persoanelor cu un statut socio-economic scăzut. Cele mai multe studii au inclus și bărbați, nu doar femei. Însă în cazul acestui studiu nu a fost descoperită o defalcare similară a riscului pe nivelul de calificare, dar au fost observate mai puține cazuri de diabet în rândul celor cu locuri de muncă mai puțin calificate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro