Ce nutrienți nu ar trebui să obții sub formă de pastile?
Poate ți se pare mai simplu să-ți asiguri toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie zilnic luând câteva pastile, dar nu este mereu soluția potrivită. Află când este mai bine să bei nutrienții esențiali pentru corpul tău.
Este foarte comod să cumperi pastile pentru a-ți completa meniul dar oare sunt cea mai eficientă metodă pentru a preveni carențele de vitamine și îmbolnăvirile? De obicei vei avea de ales între capsule, tablete, jeleuri, spray-uri, lichide sau suplimente sub formă de pudră. La prima vedere ai putea fi tentat să nu ții cont decât de preferințele personale când selectezi una dintre opțiunile disponibile, iar cutiile cu pastile pot părea mai ușor de transportat, însă există câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a obține efectele pozitive pe care ți le dorești.
Este posibil ca pastilele să nu se dizolve
„Dacă nu au compoziția potrivită se poate întâmpla ca pastilele să nu se desfacă în timpul digestiei și să fie eliminate fără să fie prelucrate deloc. Pastilele cu vitamine ar trebui să se dezintegreze în tractul digestiv în aproximativ 30 de minute de la ingerare, dar dacă nu sunt fabricate în mod adecvat nu se vor dizolva și nici nu vor elibera dozele preconizate de nutrienți”, spune dr. Tod Cooperman, nutriționist din New York.
Poți testa pastilele pe care le-ai cumpărat punând una într-un pahar cu apă călduță și amestecând cu o lingură timp de 30 de minute. Asigură-te că lingura atinge pastila. Dacă nu se dizolvă complet există o problemă în procesul de fabricație și ar fi bine să alegi un alt produs.
Chiar dacă pastila se dezintegrează așa cum trebuie există vitamine și minerale pe care nu trebuie să le iei sub această formă:
1. Vitaminele A, D, E și K: solubile în grăsimi
Corpul tău va prelua mai ușor aceste vitamine dacă le vei consuma alături de alimente care conțin grăsimi.
„Trebuie administrate sub formă de lichid sau ca pudră adăugată la micul dejun. În acest mod nu vei uita să mănânci sau să-ți iei doza necesară de nutrienți”, spune dr. Cooperman.
2. Oțetul de mere
Foarte multe persoane apelează la acest remediu natural pentru a reduce inflamațiile din organism, a-și îmbunătăți digestia și a stabiliza nivelul glicemiei. De obicei se preferă varianta lichidă, într-un pahar mic, dar există și cazuri în care se ia oțet de mere sub formă de pastile.
„Principalul inconvenient legat de pastilele care conțin oțet de mere este faptul că au o concentrație prea ridicată de acid acetic, ceea ce poate fi periculos pentru sistemul digestiv și va irita esofagul”, potrivit dr. Cooperman.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că acidul acetic din pastile poate avea o concentrație cuprinsă între 0,4% și 32%. Produsele care conțin peste 20% acid acetic ar trebui să includă o avertizare legată de riscurile pentru sistemul digestiv.
3. Melatonina
Dacă iei melatonină pentru a te asigura că ai parte de un somn liniștit și profund precis că vrei să și acționeze destul de rapid. „Atunci când iei melatonina sub formă de lichid vei simți efectul mai repede pentru că nu trebuie să aștepți ca organismul să prelucreze învelișul unei pastile”, explică dr. Cooperman.
4. Dozele mari de fibre și ulei de pește
O altă situație în care ar trebui să eviți suplimentarea dietei cu pastile este atunci când alegi dozele foarte mari. „Am avut mulți pacienți care luau 6 pastile cu ulei de pește pe zi, dar este mult mai simplu să alegi o variantă lichidă decât să înghiți atâtea pastile. Majoritatea lichidelor sunt formulate pentru a elimina aroma specifică și pot fi adăugate foarte simplu la smoothie-uri sau la salate. Și fibrele se integrează în această categorie. Este mai bine să amesteci o pudră specială într-un lichid decât să iei mai multe pastile de dimensiuni mari toată ziua”, spune dr. Cooperman.
Când lichidele nu sunt alegerea potrivită
„Vitaminele lichide nu sunt în mod automat alegerea corectă. Unele vitamine cum sunt vitamina C și acidul folic sunt mai puțin stabile în formă lichidă, ceea ce poate însemna că organismul obține o cantitate mai redusă din ingredientele active. De asemenea, unele lichide pot necesita păstrarea la rece, fiind destul de dificil să le iei cu tine când călătorești”, explică dr. Cooperman.