Ce boli grave ascund migrenele - 6 riscuri
Sănătate · Medicina preventiva / De Amalia Skelton, 08.08.2018

Migrenele apar tot mai des și cauți mereu remedii pentru a scăpa de durerile de cap? Află ce boli se pot ascunde în spatele unei banale migrene.

Ai foarte des dureri de cap și îți este greu să-ți revii? Este foarte deificil să îți desfășori activitatea normală atunci când te doare capul, iar temperatura din jur sau zgomotele puternice îți pot înrăutăți starea. La nivel mondial peste 30 de milioane de persoane suferă de migrene, dintre care 75% sunt femei. Durerea resimțită este constantă și creează o stare de slăbiciune generală. În plus, migrenele pot semnala și predispoziția spre alte probleme de sănătate.

 
Iată ce afecțiuni ar trebui să monitorizezi dacă suferi de migrene:

 
1. Atacul de cord

30% dintre persoanele care se confruntă des cu migrene au și probleme cu vederea în ceață și amorțirea feței sau a mâinilor. Femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani care au aceste simptome au un risc crescut de atac de cord.
„Persoanele care au des migrene prezintă un risc cu până la 20% mai mare de apariție a cheagurilor de sânge. De asemenea, fumatul și folosirea pilulelor contraceptive cresc riscul cu până la 75%. Cel mai indicat este să se evite metodele contraceptive hormonale, iar țigările trebuie să dispară complet”
, explică dr. Richard Kraig, de la Universitatea din Chicago.

 
2. Afecțiuni cardiovasculare

De asemenea, migrenele zilnice favorizează și apariția bolilor cardiovasculare, în special datorită componenței medicamentelor prescrise pentru a reduce durerile. Aceste medicamente conțin triptani, care provoacă îngustarea pereților arterelor, îngreunează circulația sângelui spre creier și afectează capacitatea de pompare a inimii, putând apărea insuficiența cardiacă.

 
3. Și mai multe migrene

Din păcate, migrenele atrag după ele alte migrene. Potrivit specialiștilor, persoanele care au migrene sunt foarte vulnerabile la acțiunea stimulilor externi și chiar și micile schimbări le pot provoca noi dureri de cap. De exemplu, săritul peste mese, o ceașcă de cafea la o oră neobișnuită sau prea puține ore de somn pot declanșa un nou episod de migrene. 
„Pentru a preveni migrenele persoanele în cauză trebui să respecte un program constant, astfel încât organismul să nu fie scos din ritmul obișnuit de funcționare. De asemenea, trebuie să evite epuizarea la serviciu. După 90 de minute de lucru, este bine să facă puțină mișcare și să se gândească la ceva plăcut. La sfârșitul zilei de lucru nu trebuie să lucreze acasă, ci să încerce să se relaxeze până a doua zi. În weekenduri este bine să-și planifice o mică vacanță, cu o schimbare de decor dacă este posibil. În acest mod organismul va fi mai rezistent, iar migrenele vor apărea mai rar”
, explică dr. Kraig.

 
4. Anxietate

Aproximativ 50% dintre persoanele care suferă de migrene au probleme și cu stările de anxietate. Dacă ai migrene de minimum 15 ori pe lună, este vorba despre migrene cronice. În urma studiilor efectuate s-a constatat că anxietatea poate fi o consecință a migrenelor deoarece stresul cauzat de durerile constante determină apariția unei stări de îngrijorare constantă între episoadele de migrene.

 
5. Epilepsie

Persoanele care au migrene au un risc cu până la 50% mai mare de a avea epilepsie. În același timp, cei care au deja epilepsie au un risc cu 60% mai mare de a suferi și de migrene.

 
6. Depresie

Migrenele apar mult mai des în cazul persoanelor care suferă de depresie, datorită predispoziției de hiperexcitabilitate emotivă. Funcționarea sistemului nervos este perturbată, iar aceste persoane pot fi afectate rapid de zgomote, schimbări de temperatură, mirosuri sau alte modificări ale mediului lor de viață.
 
De asemenea, migrena cronică poate determina apariția depresiei pentru că persoana în cauză caută tot timpul un remediu și, pe măsură ce observă că are dureri de cap tot mai des, poate apărea gândirea negativă și descurajarea. Pentru a evita gândurile negre specialiștii îți recomandă să faci o plimbare de cel puțin 20 de minute în fiecare zi. Dacă ai un câine, ia-l cu tine, aleargă și jucați-vă împreună. Vei vedea că și durerile de cap se vor diminua. În plus, încearcă să dormi minimum 7 ore în fiecare noapte pentru a rări migrenele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro