Ce afecțiuni poți avea în funcție de cum arată scaunul tău
Sănătate · Medicina preventiva / 07.02.2017

Avem o varietate destul de mare de nume amuzante pentru acest deșeu pe care îl elimină corpul. Cu toate acestea, nu este un subiect pe care să îl discutăm în conversațiile noastre de zi cu zi.

Însă știai că scaunul tău poate indica faptul că suferi de anumite afecțiuni și-ți poate da o perspectivă mai amplă asupra sănătății gastrointestinale? Mai jos, am strâns câteva repere care te pot ajuta să-ți dai seama ce probleme pot exista în funcție de cum arată scaunul tău. Iată care sunt acestea!

Frecvența scaunului


Nu există un număr exact de scaune pe zi care să-ți indice sănătatea organismului. Media sănătoasă descoperită de specialiști este de 1-2 ori pe zi, însă unele persoane se poate să meargă mai des sau mai rar la toaletă. Când este întrerupt acest echilibru, își fac simțită prezența afecțiuni precum constipația și diareea. Constipația se manifestă prin imposibilitatea de a face un scaun în fiecare zi, balonare, gaze. Poate fi cauzată de schimbări în dietă, scăderea aportului de fibre, o cantitate insuficientă de apă, încetinirea proceselor metabolice, anumite medicamente. Iar diareea te va face să te duci la baie mai des decât ți-ai putea dori. Diareeaa poate fi cauzată de diverși factori, însă poate deshidrata organismul sau duce la apariția altor probleme de sănătate, dacă nu reușești să scapi de ea în 2-3 zile.

Culoarea scaunului


Scaunul are, în general, o culoare maro, datorată bilei produse în ficat, care ajută procesul digestiei. Mâncarea este eliminată de obicei în trei zile din momentul în care o consumi. Dacă este eliminată mai devreme, poate da o nuanță verde scaunului tău. În cazul în care scaunul capătă o culoare închisă, spre negru, poate indica faptul că există o hemoragie internă, probabil ca simptom al ulcerului sau cancerului. Scaunul negru cauzat de sângerare este lipicios și miroase urât. Cu toate acestea, scaunul poate fi negru și când consumi vitamine ce conțin fier sau medicamente ce conțin subsalicilat de bismut. Iar când scaunul are o culoare deschisă - gri argilă - poate semnala un blocaj la nivelul bilei sau o boală de ficat. De asemenea, sângele în scaun poate semnala apariția cancerului.

Mărimea și forma scaunului


În trecut, se credea că mărimea scaunului este un indicator al unei probleme, însă cercetările recente ne indică faptul că mărimea și forma scaunului sunt irelevante. 

Mirosul scaunului


Scaunul miroase urât de obicei. Dar ți se pare că ar trebui să lași toate geamurile deschise timp de o oră și să faci o plimbare pe afară după ce ai mers la toaletă? Nimic neobișnuit. Este un lucru normal ca scaunul să miroasă urât și chiar indică faptul că intestinul are multe bacterii care lucrează din greu pentru a ne menține starea de sănătate. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro