Cât durează, de fapt, mahmureala (și ce să faci ca să o previi)
Sănătate · Medicina preventiva / 31.10.2021

Știai că mahmureala poate dura chiar și două zile?

Ei, bine, vine o vreme cand realizezi ca nu mai ai 20 de ani si ca alcoolul te afecteaza in feluri pe care nu le-ai anticipat. Sa ciocnim un pahar in cinstea petrecerilor de sezon – dar sa nu uitam sa ne luam si masuri de precautie.

Chiar daca nu obisnuiesti sa consumi alcool in mod obisnuit, probabil ca perioada Sarbatorilor va fi un pic mai ofertanta in acest sens. Eu beau ceai de fiecare data cand ies in oras, insa recunosc ca au fost ocazii cand prietenele m-au convins pana la urma sa optez pentru un pahar de vin rosu – pentru ca „esti adult, sau ce naiba?”.



Nu am baut niciodata atat de mult incat sa fiu distrusa a doua zi, insa am observat cu stupoare ca dupa varsta de 27 de ani recuperarea e ceva mai grea. Ba chiar aud de la prietenele ca mahmureala poate dura chiar si doua zile, in functie de cat de… iresponsabil ti-ai tratat corpul in noaptea anterioara.

 

Dar de ce intra corpul in starea de mahmureala?


„Mahmurelile sunt intelese doar pe jumatate din punct de vedere medical. Oamenii cred ca e vorba doar de o stare de rau temporara, un pic de oboseala, o durere de cap. De fapt, in corpul nostru se intampla mult mai multe lucruri”

, explica pentru Women’s Health Fred Goggans, medic specialist.

„Ficatul trebuie ca mai intai sa descompuna moleculele de alcool si sa le transforme in acetaldehida, care, apropo, e toxica pentru orgasnim. Apoi, trebuie sa transforme acetaldehida in acetat, care e non-toxic”, explica medicul. Atunci cand o persoana bea mai mult decat poate duce sau cand ficatul nu functioneaza corespunzator, acetaldehida nu poate fi transformata suficient de repede in acetat – asa intram in starea aceea oribila de mahmureala.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro