Astenia de toamnă este ignorată, însă creează probleme. Obișnuim să-i spunem astenie acestei stări ciudate care ne copleșește la început de primăvară sau de toamnă. Însă în spatele simptomelor ei se pot ascunde boli. Iar dacă simți că astenia de toamnă îți face probleme, e cazul să iei măsuri.
Unii spun că ar fi vorba despre anemie, iar alții dau vina pe stres. Oricum, e greu să le vii de hac moleșelii, lipsei de atenție, de concentrare, melancoliei, somnolenței, oboselii inexplicabile. Mai exact, cu astenia de toamnă nu e de glumă.Astenia de toamnă se confundă cu anemia
Astenia, în general, se traduce printr-o slăbiciune, o stare de oboseală avansată, aparent inexplicabilă, nejustificată, ce duce la dereglări ale funcțiilor organismului. Afectează preponderent psihicul, iar de la astenia de toamnă la o depresie în toată regula nu e decât un pas. Or, toamna e perioada propice pentru asemenea fenomene, dat fiind că organismul depune un mare efort pentru a se adapta la trecerea de la vremea caldă, însorită, la cea mohorâtă, rece. Iar dacă luăm în considerare schimbările atât de bruște de temperatură care se produc în ultima vreme la noi, e cu atât mai justificată apariția stărilor de disconfort.
Specialiștii spun că 90% dintre pacienții care acuză simptome pe care le cred ei specifice anemiei suferă, de fapt, de astenie. Mai precis, dacă te simți obosită, fără vlagă, amețită, nu înseamnă neapărat că ești anemică. Analizele de sânge vor înlătura suspiciunea anemiei, acolo unde e cazul.
Astenia de toamnă nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de slăbiciune fizică şi psihică, o tulburare. Din nefericire, poate duce la afecţiuni mai grave, care necesită ajutor de specialitate.