Ai renunțat la fumat? 9 soluții împotriva insomniei
Sănătate · Medicina preventiva / 12.12.2018

Insomnia este adesea remarcată în momentul în care se renunță la fumat. În primele săptămâni după ce elimini țigările vei adormi mai greu, dar există remedii utile pentru a putea să ai din nou un somn liniștit.

Eliminarea nicotinei din organism nu este un proces simplu și problemele de somn se regăsesc adesea pe lista de simptome problematice asociate cu această schimbare a stilului de viață.

 
Iată ce remedii naturale poți utiliza împotriva insomniei cauzate de renunțarea la fumat:

 
1. Redu consumul de cafeină

Cafeina este un stimulant. Multe persoane știu acest lucru, dar nu se cunoaște faptul că acest compus este digerat de două ori mai repede de organismul unui fumător, față de persoanele nefumătoare. Consecința este o toleranță crescută la cafeină. În momentul în care renunți la fumat aceeași cantitate de cafea sau de sucuri tip cola te poate face să te simți agitat. Este recomandat să reduci sau chiar să elimini cafeina din meniul zilnic timp de câteva săptămâni, mai ales dacă ai probleme cu somnul. După ce organismul se adaptează la absența nicotinei vei putea consuma aceeași cantitate cu care erai obișnuit.

 
2. Fă o baie caldă

Alege săruri de baie parfumate, lumânări discrete și lasă stresul acumulat de-a lungul zilei să dispară. O baie caldă este modalitatea ideală de a-ți relaxa corpul și mintea înainte de culcare.

 
3. Mergi la o ședință de masaj

Dacă poți beneficia de masaj pentru întreg corpul este ideal, dar chiar și 10 sau 15 minute cu focalizare asupra gâtului, umerilor, feței și scalpului pot face minuni. Nu îți va mai fi greu să adormi, iar a doua zi vei fi plin de energie.

 
4. Bea ceai din plante

Ceaiul de mușețel, cel de ghimbir sau ceaiul rooibos sunt variante ideale pentru a favoriza somnul profund și odihnitor. Te ajută să te liniștești, să uiți de momentele dificile pe care le-ai avut de-a lungul zilei și să adormi rapid.

 
5. Ascultă muzică relaxantă

Muzica lentă, cu un volum redus, poate favoriza somnul. Poți alege și un fundal sonor cu sunetul ploii sau cel al valurilor mării.

 
6. Oprește dispozitivele electronice

Indiferent dacă este vorba despre o tabletă, un laptop sau un smartphone este bine să le lași la ușa dormitorului și să le dai pe modul silențios pentru a nu fi trezit de mesaje ori diferite notificări. Stinge și televizorul și citește o carte, una clasică nu tot pe telefon sau tabletă. Vei vedea cum încet-încet ți se va face somn și vei adormi într-o atmosferă plăcută.

 
7. Bea un pahar de lapte cald

Laptele călduț te ajută să adormi pentru că este bogat în aminoacidul numit L-triptofan, care crește producția de serotonină. Atunci când nivelul de serotonină crește organismul primește semnalul că este momentul să ia o pauză pentru odihnă. Poți intensifica efectul dacă vei combina laptele cu o sursă de carbohidrați. Nu este de mirare că laptele și prăjiturele sunt o combinație adorată de persoanele de toate vârstele. Dacă nu îți place laptele simplu poți adăuga miere, cardamom sau nucșoară pentru a obține o aromă specială.
 
Alte alimente care conțin L-triptofan sunt:
 
- carnea de pui, curcan, pește și crustaceele;
- ouăle;
- produsele din soia cum este tofu;
- semințele de floarea soarelui;
- fisticul, nucile caju, migdalele și alunele de pădure.

 
8. Nu bea alcool

Băuturile alcoolice afectează negativ ritmul de odihnă al organismului. Într-o primă etapă paharele de alcool te vor face să adormi, dar după câteva ore te vei trezi și îți va fi foarte greu să adormi la loc.

 
9. Fă mișcare

Dacă ai probleme cu insomnia încearcă să faci o plimbare cu 2-3 ore înainte de ora de culcare. Dacă nu ai timp de plimbări lungi, chiar și 15 minute de mers pe jos te pot ajuta. Contează însă foarte mult momentul ales. Nu face mișcare exact înainte să te culci pentru că nu vei reuși să adormi din cauza impulsului de energie pe care ți-l dă mișcarea.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro