Ai o senzație ciudată atunci când mănânci fructe sau legume crude? Poate fi o alergie orală
Sănătate · Medicina preventiva / 26.09.2018

Dacă ai observat vreodată o senzație de mâncărime la nivelul gurii după ce ai mușcat dintr-un măr, morcov, banană sau oricare fructe sau legume crude, s-ar putea să fie vorba despre o afecțiune medicală.

Te simți ciudat când consumi fructe sau legume crude? Iată care este explicația!


Persoanele care sunt alergice la polen sunt obișnuite cu strănutatul și iritațiile ochilor în anumite perioade ale anului. Dar unii oameni care sunt alergici pot avea și mai multe probleme. Aceștia pot dezvolta reacții alergice la fructele și legumele des întâlnite. Reacțiile alergice, care de obicei sunt ușoare, pot apărea din senin. Iar oamenii pot avea aceste reacții la alimente pe care le consumau fără probleme pentru cea mai mare parte a vieții lor. Afecțiunea se numeste sindromul alergiei orale și este una dintre cele mai puțin recunoscute afecțiuni, conform alergologilor. 

Persoanele care suferă de acest sindrom sunt alergice la polenul plantelor. Multe fructe și legume conțin proteine care sunt similare cu acest polen. Deci sistemul imunitar poate confunda proteinele din fructe și legume cu polenul din plantele care au cauzat alergia. Se numește reacție încrucișată. Sistemul imunitar vede ceva ca fiind similar cu ceva la care deja reacționează. 

Să spunem că bananele sunt declanșatorul pentru tine și că observi o reacție de fiecare dată când mănânci o banană. Primul lucru pe care îl simți este o mâncărime minoră pe limbă. Apoi o simți în gât. Câteodată, se pot inflama și buzele. Iar dacă le povestești prietenilor tăi, probabil că vor fi sceptici că ești alergic la diferite fructe sau legume. Se vor întreba cum poate fi cineva alergic la o banană. Fructele nu sunt pe primele locuri pe lista alimentelor alergene. Cei mai mulți oameni sunt alergici la ouă, pește și nuci. Însă de-a lungul timpului poți începe să fii alergic și la alte alimente, cum ar fi avocado, ananas sau kiwi. De asemenea, poți observa că reacțiile adverse sunt mai puternice primăvara și toamna, atunci când se activează și alergiile la polen.

Testele standard pentru depistarea alergiilor alimentare se întorc de multe ori negative pentru persoanele care suferă de sindromul alergiei orale. Iar acest lucru poate fi frustrant, deoarece mai mulți doctori nu își pot da seama ce ai. Însă un alergolog te poate diagnostica, dacă se uită peste istoricul detaliat al simptomelor tale. 

Persoanele cu sindromul alergiei orale sunt de obicei sfătuite să evite fructele și legumele crude la care reacționează organismul. Dar există o soluție. Curățarea sau gătirea fructelor și legumelor înainte de consum poate fi de ajutor.

De exemplu, dacă merele îți provoacă o reacție alergică, sosul de mere poate fi acceptat de organism. Sau dacă bananele reprezintă problema, poți încerca în schimb pâinea cu banane. Deseori, pacienții pot consuma aceste alimente, deoarece procesul de gătire poate degrada proteinele care arată ca polenul.

Incidența sindromului alergiei orale nu este cunoscută, dar cercetătorii au evaluat alergiile alimentare corelate cu polenul în 2015 și au concluzionat că, deși datele epidemiologice sunt rare, nu există nicio îndoială că o creștere a incidenței alergiilor la polen va fi urmată de o creștere a alergiilor alimentare corelate cu polenul. 

Câteva sfaturi pentru gestionarea sindromului alergiei orale


1. Evită alimentele crude care reacționează încrucișat cu alergiile la polen.

2. Ia antihistaminice orale pentru a ameliora simptomele ușoare.

3. Gătește alimentele pentru a degrada proteinele și pentru a elimina reacțiile încrucișate.

4. Consumă fructe sau legume conservate în timpul sezonului polenului.

5. Curăță alimentele de coajă, deoarece proteinele sunt adesea în proporție mare în coajă.

Experții spun că oamenii merg la un alergolog atunci când simptomele se înrăutățesc sau apar atunci când mănâncă nuci.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro