8 soluții rapide pentru a reduce balonarea
Sănătate · Medicina preventiva / 05.02.2019

Nu numai că te împiedică să porți hainele preferate, dar balonarea poate fi asociată și cu dureri și un disconfort accentuat care îți vor afecta puterea de concentrare și performanțele.

Există multe soluții utile pentru a combate balonarea și nu vei avea neapărat nevoie să petreci ore în șir la sală sau să ții o dietă foarte strictă. Important este să aplici câteva remedii rapide care îți vor reda buna dispoziție și te vor ajuta să poți purta din nou hainele care îți plac cel mai mult.

 
Iată ce măsuri trebuie să iei pentru a neutraliza balonarea:

 
1. Fii atentă la consumul de alcool

De multe ori se asociază berea cu balonarea, dar realitatea este că orice băutură alcoolică poate provoca acumularea gazelor pentru că elimină temporar bacteriile benefice din tractul intestinal care îți mențin abdomenul plat. De asemenea, alcoolul consumat poate favoriza gastrita sau leziuni la nivelul ficatului și are multe calorii, mai ales dacă alegi cocteilurile. Cu toate acestea, nu te gândi că trebuie să te abții definitiv, ci limitează-te la un singur pahar pe zi.

 
2. Redu consumul de cafeină

Având în vedere că băuturile care conțin cafeină au un efect diuretic, probabil te gândești că vor elimina rapid apa în exces și sodiul din organism și vor reduce balonarea. Din păcate cafeina cauzează deshidratare, ceea ce încetinește digestia și poate agrava disconfortul abdominal.

 
3. Renunță la băuturile sportive

Sunt considerate o alternativă pentru sucurile carbogazoase, dar dacă nu practici sprturi de performanță ar fi bine să nu le încerci. Conțin o cantitate ridicată de îndulcitori artificiali, sodiu și alte săruri, iar această combinație poate agrava sau provoca balonarea. De asemenea, au destul de multe calorii, așa că mai bine alege apa simplă sau apa de cocos neîndulcită după ce faci exerciții fizice.

 
4. Conștientizează ce trebuie să ocolești

Probabil știi deja că trebuie să eviți fasolea, dar și conopida, varza și broccoli au un efect similar. Cauzează fermentarea bacteriilor din colon și nu permit digerarea completă.

 
5. Renunță la soia procesată

Soia conține compuși care au o structură chimică asemănătoare cu a estrogenului, iar printre efectele secundare se numără balonarea și creșterea în greutate. Tofu și laptele de soia sunt considerate variante cu un grad ridicat de procesare și nu ar trebui să facă parte din meniul tău zilnic. Nu mai consuma soia procesată, ci alege soia fermentată, de exemplu miso, natto și tempeh. Dacă ai intoleranță la lactoză și te bazai pe laptele de soia pentru a-l înlocui pe cel clasic poți încerca laptele de migdale, ovăz, cocos sau orez. 

 
6. Respectă ritmul propriului organism

La fel ca și creierul, sistemul digestiv are un ritm propriu și este mai activ ziua decât noaptea. În acest condiții, cu cât iei ultima masă a zilei mai târziu, cu atât ai mai mari șanse să te balonezi. După ora prânzului este recomandat să reduci cantitatea de alimente pentru a nu îngreuna digestia seara și pe timpul nopții, când vrei să te odihnești. Dacă vrei să ieși în oraș, mai bine mergi la prânz sau după-amiaza pentru a preveni balonarea. Vei economisi și bani pentru că masa de seară este de regulă mai scumpă.

 
7. Folosește corect fibrele

Precis știi deja că un meniu bogat în fibre este foarte util, dar porțiile foarte mari pot bloca sau încetini digestia. Dacă nu ești obișnuită să mănânci multe fibre crește cantitatea treptat, fă plimbări imediat după mese și împarte cantitatea la nivel de zi în porții mai mici.

 
8. Fii atentă câtă carne mănânci

Carnea este digerată mai lent și de regulă conține antibioticele cu care au fost tratate animalele. Dacă vei consuma o cantitate prea mare vei introduce aceste antibiotice în tractul intestinal, cauzând un dezechilibru al bacteriilor benefice, ceea ce poate crea balonare și dureri abdominale. Ajustează-ți dieta astfel încât să nu depășești 120g de proteine provenite din surse animale la nivel de zi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro