8 greșeli de evitat când iei vitamine
Sănătate · Medicina preventiva / 18.03.2019

Vitaminele și suplimentele alimentare reprezintă o opțiune pentru 50% din populație, dar îți vor proteja sănătatea numai dacă le iei în mod corect. Află cum te asiguri că obții beneficiile dorite dacă ai decis să iei vitamine.

Poate crezi că este suficient să iei la întâmplare cât mai multe vitamine, dar contează foarte mult ce pastile alegi și cum le iei. Nu este bine să exagerezi, dar nici să uiți complet de nutrienții de care corpul tău are nevoie.

 
Iată ce greșeli trebuie să eviți când iei zilnic vitamine:

 
1. Iei o variantă de multivitamine

Cu excepția cazului în care medicul tău ți-a recomandat un asemenea supliment, nu ai motive să-l iei. „În general pastilele cu multivitamine nu sunt foarte utile. Nu reduc riscul de îmbolnăvire sau de deces și se elimină rapid prin intermediul urinei”
, spune dr. Les Emhof, din Florida.

 
2. Le combini la întâmplare

Fiecare organism este diferit, iar nevoile de nutrienți vor varia. Nu are sens să încerci mărci de suplimente recomandate de rude sau prieteni pentru că nu vor corespunde neapărat nevoilor tale individuale. Deficiențele de vitamine ar trebui confirmate cu ajutorul analizelor, în special pentru vitaminele D și B12. Pentru celelalte vitamine este posibil ca medicul să-ți sugereze suplimente în funcție de istoricul tău de îmbolnăviri.

 
3. Locuiești într-un loc cu o climă caldă, așa că nu iei suplimente cu vitamina D

„Chiar și în Florida 90% dintre adulți au lipsă de vitamina D. Cantitatea exactă care trebuie suplimentată se va determina în funcție de analizele efectuate, dar în general este nevoie să iei suplimente de acest tip”, spune dr. Emhof.

 
4. Presupui automat că ai nevoie de suplimente de calciu

Acest mineral, combinat cu vitamina D, este esențial pentru a preveni fragilizarea oaselor, dar dacă iei prea mult calciu pot apărea efecte secundare. Suplimentarea pe bază de calciu este asociată cu un risc de ateroscleroză cu 22% mai ridicat, precum și cu un număr mare de cazuri de calculi renali. Este mult mai bine să obții calciul prin intermediul dietei zilnice, consumând lapte, iaurt, brânză maturată, spanac, nuci și migdale.

 
5. Iei o doză prea mare

Chiar dacă un anumit supliment este benefic să știi că excesele nu îți fac bine deloc. Dacă iei doze prea mari din vitaminele A și E vei avea un risc crescut de cancer și deces.

 
6. Nu iei în calcul și restul medicamentelor pe care le iei

Este foarte important să te asiguri că toate suplimentele pe care le iei sunt compatibile cu medicamentele care ți s-au prescris. Nu presupune că suplimentele „naturale” sunt inofensive pentru că pot interacționa în mod negativ cu substanțele din medicamente, punându-ți viața în pericol. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că unul din 6 adulți ia o combinație de suplimente și medicamente cu potențial periculos pentru organism. Discută deschis cu medicul tău și fă-i o listă cu toate suplimentele pe care le iei pentru a evita efectele nedorite.

 
7. Iei fier prea des

Suplimentarea cu fier este utilă pentru a preveni anemia, dar nu este atât de simplu să iei doza potrivită. De asemenea, starea de greață apare foarte des când se ia acest supliment, motiv pentru care majoritatea pacienților nu-l pot lua pe termen lung. Potrivit specialiștilor, este mai util să creezi un interval mai mare între doze pentru a asigura o absorbție eficientă a fierului.

 
8. Iei un supliment cu turmeric

Precis ai auzit de efectul antiinflamator al turmericului. Este un ingredient intens mediatizat, iar curcumina conținută de acest condiment poate oferi protecție împotriva demenței. Problema este că turmericul trebuie consumat cu alte alimente pentru a fi absorbit de organism. Nu lua un supliment între mese pentru că nu vei obține beneficiile despre care ai citit. Este mult mai simplu să folosești direct condimentul, în locul pastilelor, pentru a prepara rețete delicioase care îți fortifică organismul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro